Minden, ami Woody Allen

Vajon kell-e megismertetni Woody Allent bárkivel? Szüksége van-e ismeretterjesztő kiadványra a világ talán legismertebb rendezőjének? Ezekkel a gondolatokkal vettem kezembe először a könyvet, aztán belelapozva arra jöttem rá, tulajdonképpen mindegy is. Elég, ha élvezzük, ami benne van. Én pont így vagyok a rendezővel is. Minden, ami Woody Allen.

Tovább

Milyen technológiai és tudományos fejlődésnek lehettünk szemtanúi az ezredforduló után? Milyen tragédiák és megdöbbentő események rázták meg akkoriban a világot? Kiknek a munkássága volt meghatározó a politika, a kultúra és a tudományok terén? A National Geograhic Channel új műsora a 2000-es évek legemlékezetesebb pillanatait idézi fel. Tovább

Ismeretterjesztő filmklub indul a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában. Az áprilistól júniusig tartó vetítéseken többek között a budapesti muszlimok életét, a hazai bauxitbányászat történetét és a népi orvoslás módszereit feltáró filmeket nézhetnek meg az érdeklődők.
Tovább

tothzsoltmarcell_valamitviszaviz_petpalackexpedicio

Gyerekkori barkácsolásainkat idézheti a pillepalackból készült hajó, mely Tóth Zsolt Marcell rendező és Molnár Attila Dávid producer Valamit visz a víz – A pillepalack expedíció c. filmjének kiindulópontját adja. A Tisza minden tavaszi áradáskor töméntelen mennyiségű műanyag palackot sodor magával, amit valaki igen leleményesen kihasznált: hajót fabrikált az üvegekből. Ezt az ötletet kamatoztatja Tóth és Molnár szemétgyűjtő akciója és ismeretterjesztő sorozata, mely a munka mellett egy hajóversenyt is dokumentál. A film 7,8 millió forintos támogatást nyert a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatán.

Tovább

sooskata_a_muhely_kortars_kepzomuveszeti_ismeretek

Mi fán terem a loopolás? Mitől érdekes egy portré? Hogyan használják a térképet a képzőművészek? Mire jók a turistafotók? Ilyen és hasonló kérdésekre kap választ az, aki belenéz a neten A Műhely – Kortárs képzőművészeti ismeretek címmel készült nyolcrészes filmsorozatba. Az alkotók a Médiatanács Neumann-pályázatának köszönhetően fiatal magyar művészek segítségével, a gyerekekkel közösen alkotva vezetik be a nézőket tíz-tíz percben a modern képzőművészet világába. Soós Kata, a filmsorozat szerkesztője-rendezője megosztotta a Médiatanács blogjával, miért tekinti egyedülállónak kezdeményezésüket.

Tovább

mediatanacs

A Duna Televízió az elmúlt napokban vetítette le Erdélyi János Jó boroknak szép hazája Erdély című ismeretterjesztő filmsorozatát. Az első részben az alkotók – Erdélyi János és Ambrus Lajos – az erdélyi borászat meghatározó egyénisége, báró dr. Csávossy György előtt tisztelegnek, aki írásaiban Erdély-Hegyalja, Nagyenyed, Gyulafehérvár és Csombord borait is népszerűsítette. A második rész Küküllő mente és Beszterce környékének borvidékeit mutatja be. A harmadik epizódot – Szilágyság és Érmellék – január 22-én tűzte műsorára a Duna TV.

Tovább