Ne  zavarjatok

Nem éri meg azt gondolni a Ne zavarjatok!-ról, hogy vígjáték, mert igen nagy csalódás éri az embert. Egyetlen szempontból érdekes csak ez a film: most épp milyennek látják a francia társadalmat felülnézetből.

Tovább

hirnev ara

Xavier Beauvois megtörtént esetet feldolgozó alkotása tökéletes precizitással váltakozik dráma és vígjáték között, hol megnevettet, hol komolyan elgondolkodtat. Teszi mindezt úgy, hogy A hírnév ára valójában nem is Chaplin koporsójának elrablásáról, sokkal inkább két barát küzdelméről szól egy jobb életért.
Tovább

vanvalamifurcsa

1963. Gaál István. Sodrásban. 2014. Reisz Gábor. VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Két kiemelkedő, egyben teljesen különböző alkotása a magyar filmgyártásnak, de mindkettő a fiatalság problémáit járja körül. Vajon mi változott az elmúlt ötven évben? Új nehézségekkel kell szembenézni, vagy vannak örök akadályok?
Tovább

az_uj_baratno2

A „homályos motivációk rendezője” új filmjében hű marad bejáratott szokásához, és ismét homályos ok-okozati hálót épít a humorral tompított melodráma kedvéért. Az örök kérdés: gondolattalanság-e a magyarázat nélküliség, vagy előre eltervezett rendezői koncepció? François Ozon filmje.

Tovább

samba4

Eric Toledano és Olivier Nakache rendezőpáros 2014-es filmje az Életrevalókhoz hasonlóan ötvözi a vígjátéki elemeket a drámaiakkal, amelynek köszönhetően ismét úgy érezheti a néző, hogy van még remény ebben a rohadtul hideg világban. Sőt a Samba még azoknak az elismerését is elnyerheti, akik az Életrevalókat túlzottan giccsesnek tartották.
Tovább

picassokalandjai2

Krumplipüré-portré, szekreternek öltözött hírességek, formálható valóság, holtából feltámadt apa, szendvicsbe csomagolt, jéghideg kacsók és békegalamb-biznisz. Picasso valóban kalandos élete Tage Danielsson filmjében a XX. század rettentő és gyönyörű történetével fonódik össze, így a festő sorsa milliókét tükrözi.  Tovább