Értékelés: 5/10 Így értékelünk mi »


Mike Leigh: Mr. Turner

William Turner festő életrajzi filmje gyönyörű, de unalmas alkotás. 

A film

Hirdetés

A szépség, az aprólékos kidolgozottság mostanában alapkövetelmény egy festő életét feldolgozó filmben – így a kérdés minden esetben az, sikerül-e tartalommal megtölteni a mozgó-képet vagy lenyűgöző, de üres látványosság marad csupán. Azaz sikerül-e a művész életében elegendő konfliktusforrást találni, érdekes hátteret építeni a híres festmények mögé. A Renoir egy kései múzsa és az általa kiváltott apa-fiú vetélkedés kapcsán vall Renoir művészetfilozófiájáról; a Malom és kereszt elvontabb síkon mozog, Pieter Bruegel Az út a Kálváriára című képét elevenítette meg, hasonlóan izgalmas és tartalmas alkotást eredményezve. A Mr. Turner viszont látszólag semmiről nem szól, a művész életén belül semmire nem fókuszál – ha alaposabban a film mélyére nézünk, az események összeállíthatóak egy tragikus tablóvá, a felszínen William Turner mégsem csinál mást a filmben, „csak” él.

Életrajzi film lévén ez nem lenne szabad, hogy megütközést okozzon. Csakhogy William Turner életében nem sok izgalom adódott (nem úgy, mint Picassóéban) – néhány furcsaság igen, például élete nagy részét az apjával együtt töltötte; szeretett csavarogni, melynek eredményeképpen utolsó éveiben szó nélkül eltűnt, és egy özvegyasszonnyal élt álnéven. Emellett mogorva, emberkerülő különc volt, legalábbis a film szerint. Érzéketlen magánember, makacs művészforradalmár, aki a saját útját járta, nem volt tekintettel sem az unalmas korízlésre, sem a szeretteire. Magányosan festette a tengert, a hajókat – valljuk be, ebből nehéz akciódús filmet készíteni. És nem is kell: önmagukban az elfojtott érzelmek, a szótlanság sok kibeszéletlen, tragikus eseményhez vezethet – és vezet is, már amennyire meg tudjuk ítélni; de alig látunk a dolgok mélyére. Ez pedig már egy ilyen filmnél hiba.

Mike Leigh: Mr. Turner (Timothy Spall)William Turner mindent alárendelt a művészetnek, ez világos; még saját egészségét sem kímélte. Ám a filmből mégsem értjük és ismerjük meg Turnert, nem kerülünk bizalmas viszonyba sem vele, sem a képeivel. Még az sem egyértelmű, kortársai hogyan ítélték meg őt. Hol ő űz gúnyt az akadémikus művészekből, hol őt gúnyolják, fitymálják – talán ezek a legjobb jelenetek, itt kerülhetünk legközelebb a művészhez; máskor megszállott rajongókkal találkozik. A Mr. Turner egyetlen megragadható konfliktusa áttételesen a festő személyiségéből (és külsejéből) adódik – feltűnő ugyanis a disszonancia a gyönyörű, finom Turner-képek és a kiállhatatlan személyiségű, előnytelen megjelenésű figura közt.

mr_turner_3De még ez a burkolt, noha érdekes ellentmondás is kifejtetlen marad – hiányzik ugyanis a magyarázat, a rózsabimbó, így Turner lelkének titkai homályban maradnak. A rendező, Mike Leigh a csendes hétköznapi tragédiák mestere (Titkok és hazugságok, Még egy év), a Mr. Turner mégis túl csendes film lett ahhoz, hogy átélhető legyen a festő életének szomorúsága. Drámai történet híján a látvánnyal vigasztalódhatunk – ez valóban pazar, megérdemelte a számos ehhez kötődő Oscar-jelölést. Lélegzetelállító tájképekben sétál a festőt alakító Timothy Spall – annyit legalább megérthetünk, mi inspirálta Turner képeit. Ha másért nem, amiatt volt értelme elkészíteni a filmet, hogy felhívja a figyelmet a mester életművére – azóta például egy brit aukción rekord áron kelt el egy Turner-kép.

A lemez

A meglehetősen gazdag kiállítású kiadvány tartalmaz egy audiokommentárt, egyenesen Mike Leigh rendezővel, néhány kimaradt jelenetet és egy kisfilmet A sokszínű Mr. Turnerről.

Adatlap

Mr. Turner
angol életrajzi dráma, 2014

rendező: Mike Leigh
forgatókönyvíró: Mike Leigh
zeneszerző: Gary Yershon
operatőr: Dick Pope
jelmeztervező: Jacqueline Durran
producer: Georgina Lowe
vágó: Jon Gregory

szereplők:
J.M.W. Turner - Timothy Spall
Albert herceg - Tom Wlaschiha
Henry William Pickersgill - Roger Ashton-Griffiths
Mary Somerville - Lesley Manville
John Constable - James Fleet
George Jones - Richard Bremmer

IMDb

Mafab

A megjelenés dátuma: 2015. június 1.
Szinkron: angol 5.1 (DD), magyar Surround (DD)
Felirat: magyar, angol
Extrák: audiokommentár Mike Leigh rendező közreműködésével; Kisfilm: A sokszínű Mr. Turner; kimaradt jelenetek.

, , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments