Értékelés: 6/10 Így értékelünk mi »


arzen_es_levendula_2Mit tehet egy újdonsült férj, ha hirtelen ráeszmél, minden családtagja többszörös gyilkos és/vagy őrült? Az Arzén és levendula igazi patinás hollywoodi vígjáték – hogy ez jót vagy rosszat jelent, a kritikából kiderül.

A film

Az Arzén és levendulában Frank Capra egy sikeres Broadway-vígjátékot filmesített meg, valószínűleg nem sokat változtatva a darabon – a film szerkezetén is jól felismerhető a színpadi előkép, de a szereposztásban is van átfedés. A Warner olyan gyorsan csapott le a fekete komédiára, hogy 1941-től három évre dobozba kényszerült a leforgatott anyag, mivel a szerződés értelmében meg kellett várni, amíg kifut a színdarab a színházból. Hetven (!) évvel később épp a szoros színpadi kötődés miatt tűnhet a film menthetetlenül elavultnak. Hiszen ami színházban bevett szokás, filmen kínosan mesterkéltnek, megrendezettnek hat: az Arzén és levendula gyakorlatilag egy helyszínen, egyetlen nappaliban játszódik, a változatosságot a klasszikus „egy szereplő kimegy, egy másik bejön” dramaturgia biztosítja. A film meglepő módon nem aknázza ki a színpadhoz képesti előnyét, azaz a tetszőleges helyszínváltás lehetőségét – néha kapunk egy-egy külső felvételt, de pl. a ház többi helyiségét nem ismerjük meg, a szereplők egyszerűen csak eltűnnek az ajtók mögött, a kamera soha nem követi őket.

Hirdetés

A helyszín egyhangúsága nemcsak a realisztikusság ellen hat, de a színészekre is nagyobb terhet ró, hiszen így rajtuk múlik, unatkozik-e a néző vagy sem. Rájuk nem lehet panasz; a főszereplő Mortimer Brewstert játszó Cary Grant bevetette minden komikustudását – utólag aztán a legkevésbé kedves filmjének nevezte az Arzén és levendulát, és valóban ízlés kérdése, szórakoztatónak vagy eltúlzottnak érezzük-e bohóckodását. Mindenesetre nekik köszönhető, hogy a visszafogottra komponált vígjáték valamelyest pörög.

arzen_es_levendulaVisszafogott, hiszen nemcsak a helyszínekkel bánik szűkmarkúan az Arzén és levendula, hanem a kissé provokatív bűnügyi témát is borzasztóan szemérmesen tálalja – pedig a komikus megközelítés eleve minimálisra tompította volna az erőszakosságot. A hollywoodi öncenzúraként működő Hays-kódex természetesen még javában működött, de a film azon eljárása, hogy a „főszerepet” játszó hullákat hangsúlyosan a képkivágaton kívül hagyja, túllő a célon – egyre kevésbé érezzük jópofa gegnek, a kíváncsiságunk felkorbácsolása helyett inkább csak bosszant és ugyancsak az avíttság érzetét erősíti. Ráadásul nem elég, hogy nem mutatják meg a holttesteket, de a bohókás öregasszonyokról egyszer sem hangzik el, hogy tulajdonképpen gyilkosok – a bűn ki nem mondása valószínűleg vagy újabb óvintézkedés, vagy újabb poén lehetett. Valójában a prűd erkölcsök felől nézve éppen relativizálja a nagynénik bűnösségét, a film élvezetét pedig ismét csökkenti, hiszen sokáig még a konfliktus lényege sem egyértelmű emiatt.

arzen_es_levendula_3Szerencsére van, ami mai napig működik a filmben: a verbális poénok (még a magyar szinkronban is) és az önreflexív kiszólások. A színházi és filmes utalások átjárják a történetet, hiszen a főhős színikritikus; ám még ezek között az utalások között is akad, melyeket csak az egykori nézők érthettek. Ma csak azon nevetünk, hogy a főhős bátyja látványosan Boris Karloff-szerűre van maszkírozva, de valószínűleg azt már nem tudjuk, hogy mindez egykor azért volt nagyon vicces, mert a színpadon tényleg Karloff játszotta a szerepet. Ezen a színtéren tehát ügyesen mozog a film – a többin viszont nem mindig, így a DVD-kiadás helyett lehet, hogy jobban örülnénk egy remake-nek: egy hasonló all-star alkotógárda kicsit több harsánysággal, kicsit több borzongással könnyen felfrissíthetné a történetet.

A lemez

A kiadvány nem tartalmaz extrákat.

Adatlap

Arzén és levendula 
(Arsenic and Old Lace)

fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 110 perc, 1944

rendező: Frank Capra
író: Joseph Kesselring
forgatókönyvíró: Julius J. Epstein Philip G. Epstein
zeneszerző: Max Steiner
operatőr: Sol Polito
díszlettervező: Max Parker
jelmeztervező: Orry-Kelly
producer: Frank Capra
executive producer: Jack L. Warner
vágó: Daniel Mandell

szereplők:
Mortimer Brewster – Cary Grant
Elaine Harper/Elaine Brewster – Priscilla Lane
Jonathan Brewster – Raymond Massey
Martha Brewster – Jean Adair
Abby Brewster – Josephine Hull
Mr. Witherspoon – Edward Everett Horton
Dr. Einstein – Peter Lorre

IMDb

Mafab

Szinkron: angol és spanyo Mono (DD)
Felirat: magyar, angol, cseh, dán, finn, francia, görög, héber, holland, horvát, izlandi, lengyel, német, norvég, olasz, portugál, spanyol, svéd, török.
Extrák: -

, , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments