Értékelés: 9/10 Így értékelünk mi »


szaffiKincsvadászat és kalandok, romantikus történelmi háttér, eredeti karakterek és szerelem – Dargay Attila rajzfilmje, a Szaffi az egyik legjobb a maga műfajában.

A film

A Szaffi Jókai Mór kisregényén alapul – ez adta egyébként Johann Strauss A cigánybáró című operettjének is a librettóját, amiből a rajzfilm zenéje is sokat merít. A mű Jókai korában a szabadságharc következményei elleni demonstráció volt, hiszen a történelmi időpont (a törökök végső kiűzése) ellenére könnyen a 19. század második felére vonatkoztatható a külföldön bujdosó magyar nemes és az osztrák helytartók konfliktusa. Az operettben – mely bővelkedik a műfajra jellemző fordulatokban – már a magyaros virtus éltetése és az anakronisztikus figurák kigúnyolása volt Strauss szándéka – a darab nagyban hozzájárult az új műfaj magyarországi elfogadásához, megkedveléséhez. Ismét eltelt néhány évtized, elkészült a Szaffi, ami Jókai mesélőkedvére épített, ezt sokszorozta meg – nem is kellett sokat alakítani a történeten, hiszen az eredeti Jókai-mű is vérbeli mese; így felülírja azt a tételt is, hogy Jókai élvezhetetlen a fiatalok számára.

Hirdetés

szaffiA Szaffi kitűnő példa arra, hogy nem kell semmit leegyszerűsíteni, lebutítani ahhoz, hogy a gyerekek számára is élvezetes legyen. Igaz, néhány meredekebb epizódot kihagy a rajzfilm (Jónás anyjának megőrülése, Szaffi nevelőjének megölése), így sem épp szemérmes vagy gyermeteg a végeredmény. Épp ellenkezőleg: a Szaffi története, humora olyan sokrétű, hogy őszintén szórakozhat rajta gyerek és felnőtt (és kritikus) egyaránt – erről Dargay társ-forgatókönyvírói, a két humornagyágyú, Nepp József és Romhányi József gondoskodik; utóbbi már nem élhette meg a bemutatót. A verbális poénok mellett a rajzfilm vizualitása is emlékezetes: minden jelenetre jut egy idézhető egysoros vagy szóvicc (ezek persze nem működnének a kitűnő szinkron nélkül), de feledhetetlen a csap, amelyen a lovag „kiereszti a gőzt” vagy Temesvár ostroma – ez utóbbi, a nyitójelenet annyira koncentrált, hogy azonnal egyértelmű: itt valami nagyszerű fog következni.

szaffi_1És tényleg: a film részleteiben és egészében is tökéletes munka, remek szórakozás. A Szaffi körüli félreértés bájos, az antagonisták, mint Puzzola vagy Arzéna groteszk, de soha nem idétlen figurák, a történelmi háttér pedig külön élvezetet nyújt az ez iránt érdeklődő (idősebb) nézőknek. „Nincs varázslat” – mondja Cafrinka többször is a mese során, pedig az egész Szaffi az: egy klasszikus magyar rajzfilm, amin nem fog az idő; büszkén hirdeti a Pannónia Filmstúdió erejét, kreativitását, alaposságát, harminc év elteltével sem kell szégyenkeznie. Bemutatása óta felnőtt egy generáció, amelyik már a saját gyerekeinek mutathatja meg a Szaffit úgy, hogy közben új, inkább a felnőttek számára érdekes rétegeket fedezhet fel benne. Örüljünk hát együtt a DVD-megjelenésnek!

A lemez

A MaNDA kiadványára egy egyedülálló bónuszanyag került fel: Dargay Attila Pázmán lovag című animációs rövidfilmje.

HELYESBÍTÉS: A kiadványon a Pázmán lovag helyett a Dióbél királyfi szerepel. – a szerk. (2015. 10. 05.

Adatlap

Szaffi

színes, magyarul beszélő, magyar rajzfilm, 76 perc, 1984

rendező: Dargay Attila
író: Jókai Mór
forgatókönyvíró: Dargay Attila, Nepp József, Romhányi József
zeneszerző: Bárdos Daróci Tamás
operatőr: Henrik Irén, Losonczy Árpád
hangmérnök: Bársony Péter

szereplők:
Jónás hangja - Kern András
Szaffi hangja - Pogány Judit
Cafrinka anyó hangja - Gobbi Hilda
Feuerstein hangja - Bárdy György
Puzzola hangja - Maros Gábor
Botsinkay hangja - Zenthe Ferenc
Ahmed hangja - Képessy József
Arzéna hangja - Hernádi Judit
Loncsár hangja - Csákányi László
Menyus hangja - Gálvölgyi János

IMDb

Mafab

A megjelenés dátuma: 2015. szeptember 30.
Szinkron: magyar Surround (DD)
Felirat: magyar, angol.
Extrák: Dargay Attila Pázmán lovag című animációs rövidfilmje.

, , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments