Értékelés: 6/10 Így értékelünk mi »


rock-in-my-pocketsAz ügy és a film nem ugyanaz. A Kövek a zsebemben fontos munka, terápia a mentális betegségekkel rendelkező rendezőnőnek, Signe Baumanének, és buzdítás a hasonló gondokkal küszködő nézőknek – a mozibarátoknak azonban csak egy hosszú és idegesítő családtörténet.

Signe Baumane, a film rendezőnője, súlyos depresszióval és öngyilkossági hajlammal küzd – csakúgy ahogy nagyanyja, és annyi más nő is a családjában. A Kövek a zsebemben az ő történetük. Baumane sorra veszi a család nőtagjainak öngyilkosságait, hogy aztán elmesélje, ő hogyan küzd meg nap mint nap a késztetéssel – nem éppen egy vidám téma, a film mégis képes (meglehetősen fekete) humorral tálalni, ami végeredményben egy életigenlő végkicsengést kölcsönöz a műnek.

A Kövek a zsebemben legnagyobb gondja, hogy nem filmre való. A képek – amelyek különböző animációs technikákat vegyítenek – sokszor csak illusztrálják a mesét, így az sem ritka, hogy az információ redundáns. A történet – csakúgy ahogy a család története – önmagát ismételi, és míg ez egy ideig a mintázatok kihangsúlyozását szolgálja, egy idő után sajnos már unalmassá válik. A film az utolsó percekben – amikor a ismétlődésekből kilépve Baumane rátér saját túlélési stratégiájának ismertetésére – visszanyeri lendületét, de sajnos a korábbi lassú csordogálást már ez sem tudja feledtetni.

Hirdetés

rocks-in-pockets5A lassú csordogálás önmagában még nem lenne annyira nagy probléma, ha közben nem kellene hallgatnunk a rendezőnő rendkívül irritáló narrálását. Lett akcentusa, fura hangsúlyozása a film előrehaladtával egyre inkább zavaróvá válik – és így az azonosulás is egyre nehezebb. Miközben nem lehet elvitatni a film jelentőségét, és azt a heroikus munkát, amit Baumane végzett vele, szeretni már annál nehezebb. A KAFF közönségének azért sikerült, hiszen a Kövekkel a zsebemben végül a 9. Európai Filmfesztiválon Kecskemét város díját hozta el.

 

Adatlap

Kövek a zsebemben (Rocks in My Pockets)
színes, lett animációs film, 88 perc, 2014

rendező: Signe Baumane
forgatókönyvíró: Signe Baumane

IMDb

, , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments