Értékelés: 7/10 Így értékelünk mi »


theforbiddenroom2Sokan, ha azt hallják, kísérleti film, kétségbeesetten menekülnek, pedig ezek azok az alkotások, melyek egyfajta K+F laborként a trendek előtt járva új utakat vágnak a filmművészet dzsungelében. Guy Maddin és Evan Johnson filmje, A tiltott szoba a legelborultabb kísérleti filmek táborát gyarapítja – de az út, amelyen jár, sok film javára válna.Hazudnék, ha azt állítanám, hogy tudtam követni Guy Maddin és Evan Johnson saját könyvéből dolgozó filmjét, de azt biztosan mondhatom, a hangulata rögtön magával ragadott. A történet szerint egy favágó, Cesare (Roy Dupuis), miközben a Vörös Farkas által elragadott Margo (Clara Furey) megmentésén fáradozik, megmagyarázhatatlan módon egy tengeralattjárón köt ki. Cesare új utakra viszi a meglepett legénységet is: egyik zsilipet nyitják a másik után, míg végül nemcsak a hajót fedezik fel, de legbelsőbb félelmeiket is feltérképezik.

Az előzetes kritikák igazat szóltak, A tiltott szoba egyesíti magában Wes Anderson naivitását David Lynch bizarrságával, miközben egy semmi máshoz nem hasonlító világot épít. Benjamin Kasulke képei egyszerre tisztelegnek a filmtörténet nagyjai előtt és rendelkeznek teljesen saját stílussal. Nehéz nem észrevenni az alkotók mélységes mély tiszteletét az egyetemes filmművészet iránt: a legkülönfélébb műfajok és stílusok bukkannak fel, hol a noir, hol az expresszionizmus, hol a klasszikus horror teszi tiszteletét egy könnyen felismerhető, de garantáltan újraértelmezett formában. A képek fantasztikusak, elég csak egyet látni belőlük, biztosan nem felejtjük el. Ez az a különleges atmoszféra, ami feltehetően meggyőzte Geraldine Chaplint, Udo Kiert és Maria de Medeirost is, hogy adják nevüket ehhez az igencsak szokatlan alkotáshoz.

15328-5-1100Mielőtt azonban azt gondolnánk, A tiltott szoba igazi közönségfilm, jobb, ha tisztázzuk, ennél zavarosabban összerakott mozit ritkán lát az ember. A történések asszociatív láncolatként fonódnak egymásba. A megértést nem csak ez, de a többes szerepben feltűnő színészek is nehezítik. Szerencsére a film humora, a teljesen váratlan gondolattársításai, az érdekes filmes referenciák és a rendkívül izgalmas képek kellőképpen lekötik a néző figyelmét ahhoz, hogy a történet követése nélkül is élvezni tudja ezt a teljesen agyament alkotást.

Hirdetés

000046.5997.ForbiddenRoom_still3_ClineBonnier_LouisNegin__byna_2014-11-26_11-42-07AM-thumb-2700x1519-53019

 

Adatlap

A tiltott szoba (The Forbidden Room)
színes, kanadai film, 130 perc, 2015

rendező: Guy Maddin, Evan Johnson
forgatókönyvíró: Guy Maddin, Evan Johnson
operatőr: Benjamin Kasulke
zene: Galen Johnson, Guy Maddin, Jason Staczek
vágó: Stéphanie Anne Weber Biron

szereplők:
Roy Dupuis (Cesare)
Clara Furey (Margot)
Louis Negin (Marv / Smithy / Mars / Organizer / Mr. Lanyon)
Udo Kier (Count Yugh / The Butler / The Dead Father / Guard / Pharmacist)
Gregory Hlady (Jarvis / Dr. Deane / A Husband)
Mathieu Amalric (Thadeusz M___ / Ostler)

IMDb
Mafab

, , , , , , , , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments