Hírek

A berni követet is adja a Savaria Filmszemle Szombathelyen

savaria_filmszemleHivatalosan is megnyitották az első Savaria Filmszemlét Szombathelyen, ahol két kategóriában több mint száz független alkotás, dokumentumfilm, filmetűd és kisjátékfilm alkotója versenyez egymással ezen a hétvégén.

A filmszemlét Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere nyitotta meg, aki – mint mondta – szeretné, ha a filmes alkotók fesztiválja hagyománnyá válna a városban.

Kollarik Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagja köszöntőjében elmondta: a Médiatanács számára nagyon fontosak az ilyen filmes események, a testület hároméves fennállása alatt eddig már 354 filmet vagy filmhez kötődő alkotást támogatott. Hozzátette: több mint száz dokumentumfilmet, több mint nyolcvan ismeretterjesztő filmet negyvenkilenc animációs filmet sikerült támogatniuk, többek között tizenhét tévéjáték elkészítéséhez nyújtottak forrást.

Ezek közül legutóbb A berni követ című tévéjátékot mutatta be a Magyar Televízió, ami szavai szerint 280 ezer fős nézettséget ért el.

Cs. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a filmszemle alkotóit olyan fiataloknak nevezte, akik nem ásták el a tehetségüket, hanem megpróbálnak érvényesülni és előre lépni azzal a képi világgal, amely most már olyan széles lehetőségeket kínál, ami korábban soha nem volt, hiszen ma már egy telefon kamerájával is lehet egy kisebb, de ötletekben gazdag filmet forgatni.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: nagy öröm számára, hogy a benevezett filmek alkotói között sok a fiatal és nagy öröm az is, hogy a nevezett és a versenyprogramba beválogatott filmek között jelentős a külhoni magyar alkotók száma is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com