Hírek

A Fehér Istent Kínában is díjazták

Fehér Isten (Mundruczó Kornél filmje)

Fehér Isten (Mundruczó Kornél filmje)Mundruczó Kornél filmje nyerte az Európai Uniós filmfesztivált Pekingben. A Fehér Isten az Európai Filmakadémia közönségdíjának 10 döntőse között van, a rangos díjról az október végéig tartó online szavazás dönt.

Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása nyitotta meg múlt héten Pekingben az Európai Unió országainak filmfesztiválját, mely az EU és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulójához kapcsolódik. A közel félszáz európai filmalkotást felvonultató rendezvényen Munduczó filmje nyerte el az Arany Kakas közönségdíjat.

A Fehér Isten az Európai Filmakadémia (EFA) közönségdíjáért (People’s Choice Award) is versenyben van kilenc vetélytárssal együtt, melyeket a külföldi mozibemutatók alapján jelöltek. A filmekre október végéig lehet szavazni az EFA honlapján. A szavazók között az Európai Filmdíjak decemberi díjátadó ünnepségére nyereményutazást sorsolnak ki a szervezők. Az EFA jelölés kapcsán a budapesti Cirko-Gejzír Mozi újra műsorra tűzte a című filmet.

A Fehér Isten a tavalyi cannes-i világpremiert követően, ahol elnyerte az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) program fődíját, kiemelkedő sikert ért el hazai és külföldi mozikban egyaránt, valamint Antalya, Sevilla és Strasbourg nemzetközi filmfesztiváljai is díjazták. A filmet több mint 50 ország filmforgalmazója vásárolta meg és jelentős nézettséget ért el számos területen, többek között Franciaországban, Angliában és legutóbb Németországban is. Észak-Amerikában több hónapig volt a mozik műsorán.

A filmes és színházi munkáival egyaránt világszerte elismert Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje magyar-német-svéd koprodukcióban készült a Filmalap támogatásával, vezető producere Petrányi Viktória. A forgatókönyvet Mundruczó Wéber Katával és állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával írta. A Fehér Istent sok izgalmas fiatal alkotó jegyzi: operatőre Rév Marcell, vágója Jancsó Dávid, zeneszerzője a magyar származású, Izraelben élő Asher Goldschmidt, látványtervezője Ágh Márton. A főszerepben Psotta Zsófia 12 éves amatőrszínész, a további szerepekben Zsótér Sándor, Monori Lili, Thuróczy Szabolcs és Gálffi László láthatóak.

Szavazás: http://www.europeanfilmawards.eu/en_EN/peopleschoiceaward

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com