Hírek

A Levél Istenhez Cannes-ban

level_istenhezA Levél Istenhez, Topolánszky Tamás filmje bekerült a 68. cannes-i filmfesztivál Court Métrage szekciójába.
A Friss Húsról írt beszámolónkban így értékeltük a filmet:

Mindegyik szekció tartalmazott legalább egy olyan filmet, amely a vidéki Magyarországra kalauzolt el bennünket. Az V. szekcióban Topolánszky Tamás 30 perces alkotása teljesítette ezt a feladatot, nem is akárhogyan. Aladár és családja rendkívül szegény körülmények között él, és a hosszú hetek óta tartó szárazság az éhhalál szélére sodorta őket. Aladár hívő emberként folyamatosan imádkozik Istenhez, hogy végre jöjjön egy igazán nagy eső (no nem azért, hogy elmossa a mocskot az utcáról) és talpra tudjanak állni. Végső kétségbeesésében levelet ír Istennek, amit annak rendje és módja szerint postára ad. A postán dolgozók miután kiszórakozták magukat, megsajnálják a családot és gyűjtésbe kezdenek, aminek eredményeként Aladárék megmenekülnek.

A film egyik különlegessége a gyönyörűen megkomponált képekben és beállításokban rejlik, amelyek egyrészt univerzálisabb, líraibb töltetet adnak a műnek, másrészt kegyetlenül őszintén rávilágítanak a vidék nélkülözésére. A film végső üzenete, kísértetiesen hasonlít Az élet csodaszép lezárására: itt sem Isten oldja meg a problémákat, hanem a városlakók, ismerősök gyűjtik össze nehéz helyzetben lévő főhősünknek a pénzt, azonban egy pazar csavarral Topolánszky kikerüli az érzelgősség csapdáját, mitöbb Aladár válaszlevelével nagyon elegáns fricskát ad a vakbuzgó hitnek.

A Levél Istenhez egyébként fesztiválkörúton van, eddig ezekkel az eredményekkel:

FESTIVAL DE CANNES – Court Métrage (Short Film Corner) 2015

HSC – Hungarian Society of Cinematographers’ Award 2014 // BEST SHORT FILM

LAIFF – LA INDIE Film Festival 2015 // BEST DIRECTOR // BEST SHORT FILM

SLOIFF – San Luis Obispo International Film Festival 2015 // OFFICIAL SELECTION

BIFF – Bermuda International Film Festival 2015 // OFFICIAL SELECTION

BBFF – Byron Bay International Film Festival 2015 // OFFICIAL SELECTION

IFF – Imago Film Festival 2015 // OFFICIAL SELECTION

AIFF – Athens International Film and Video Festival 2015 // OFFICIAL SELECTION

FHFF – Friss Hús 3.0 Short Film Festival 2015 // OFFICIAL SELECTION

SFF – Sunscreen Film Festival 2015 // OFFICIAL SELECTION

LSSFF – Long Story Shorts Film Festival 2015 // OFFICIAL SELECTION

NYSFF – New York International Short Film Festival 2015 // OFFICIAL SELECTION

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com