Hírek

A My Fair Lady hét elveszettnek hitt dalát adják elő Sheffieldben

my_fair_ladyA My Fair Lady című világszerte ismert musical hét elveszettnek gondolt dalát adják elő egyetemisták kedden Sheffieldben, amelyeket mintegy 60 évvel ezelőtt vágtak ki az eredeti színpadi műből – írja a BBC.

A dalbetétek közül kettőt a darab szerzői, Frederick Loewe és Alan Jay Lerner az első előadás után vágtak ki a My Fair Lady végső változatából, míg további ötöt még azelőtt elhagytak, hogy a musical egyáltalán színpadra került volna. A darabból Audrey Hepburn főszereplésével 1964-ben készült mozifilm, amelyet nyolc Oscar-díjjal jutalmaztak. Az elveszett dalbetétek anyagára Dominic McHugh, a Sheffieldi Egyetem munkatársa bukkant rá az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárában 2008-ban. Ez a legizgalmasabb felfedezés, amit valaha is tettem – hangsúlyozta a kutató. Az újra felfedezett dalokat kedden az Sheffieldi Egyetem diákjai adják elő az angliai városban.

A musical Eliza Doolittle-ról, a rémes kiejtéssel beszélő virágáruslányról szól, akiből a cselekmény szerint Henry Higgins nyelvészprofesszor tökéletes angolsággal beszélő hölgyet farag egy fogadás kedvéért. A darab 1956-os, connecticuti New Havenben megrendezett sajtóbemutatójában még helyet kapott egy olyan 15 perces rész is, amelyben elhangzottak a Come to the Ball és a Say a Prayer for Me Tonight című dalok, valamint látható volt egy balettjelenet is. Dominic McHugh elmondta: a két dalt nem minőségi okokból hagyták ki a végső változatból, ugyanis a források tanúsága szerint a My Fair Lady csodálatosan szerepelt már a szakmai bemutatón is. Az előadás túl hosszúra sikerült, ezért a szerzők a szóban forgó részt feleslegesnek ítélték, és kivágták a darabból.

A Say a Prayer For Me Tonight című dalt a szerzőpáros később újrahasznosította az 1958-as Gigi című filmmusicalben. A végső változatba be nem kerülő többi dalt, köztük a Lady Liza, a Shy és a Please Don’t Marry Me című számokat már a próbák alatt kivágták a darabból, így azokat korábban még sosem adták elő. Amikor egy ilyen tökéletes musicallel találkozol, mindig azt gondolod, hogy a darabnak ebben a formában kellett születnie. Természetesen ez nem így van – mondta el Liz Robertson színésznő, Alan Jay Lerner özvegye, aki maga is eljátszotta Eliza szerepét 1979-ben.

 

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com