Hírek

A nyolcadik utas után A bolygó neve: Halál is visszatér a mozivászonra

aliens12736A klasszikus Alien mozibemutatójának sikerét követően a széria következő része, A bolygó neve: Halál is visszatér a mozivásznakra. James Cameron kultfilmjének rendezői változatát január 15-től limitált vetítéssorozatban láthatják az Alien-univerzum rajongói, Budapesten a Corvin-moziban és országszerte a megyeszékhelyek többségén vetítik.

A tavaly szeptemberben mindössze bő négy hétig vetített, klasszikus Alienre országszerte több mint 10.000 néző váltott jegyet, ezzel bőven meghaladva a filmmel szembeni elvárásokat. A jubileumi vetítéssorozat sikere lehetővé tette, hogy az Alien-sorozat következő része, A bolygó neve: Halál is visszatérjen a hazai mozivásznakra.

„Ez már háború!” – hangzik a film szlogenje, utalva arra, hogy James Cameron nem egyszerűen folytatta Ridley Scott zsigerekig ható űrhorrorját, hanem teljesen újraértelmezte azt: észvesztő tempót diktáló, nagyszabású akciómozit készített, amelyben Ripley-nek (Sigourney Weaver) és egyre fogyatkozó létszámú csapatának egy egész fészekaljnyi idegen lénnyel – köztük a félelmetes anyakirálynővel – kell megküzdenie a túlélésért. A Legjobb speciális effektek kategóriájában két Oscar-díjjal is jutalmazott filmet a mai napig kultikus népszerűség övezi, feszült ritmusú, látványos akciójelenetekkel teli sztorija közel harminc év elteltével is szinte odaszegezi a mozinézőt a székéhez. A történet szerint 57 évvel később egy mentőhajó rátalál az űrben sodródó, hibernált Ripley-re, aki hazaérkezvén döbbenten szembesül a ténnyel, hogy időközben embereket telepítettek a bolygóra, ahol anno megtámadta őket az idegen szörnyeteg. Miután váratlanul megszakad minden kapcsolat a kolóniával, Ripley-t egy csoport állig felfegyverzett kommandós kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, azonban landolás után nem sokkal elszabadul a pokol…

A mostani vetítéssorozat különlegessége, hogy először látható mozivásznon James Cameron rendezői változata, amit 1986-ban a Fox stúdió a hossza miatt nem engedett a mozikba. A Ripley alakításáért Oscar-jelölést kapott Sigourney Weaver azonban a rendező mellé állt, és kilátásba helyezte, hogy nem fog több Alien-filmet vállalni, ha nem mutatják be Cameron verzióját. Végül hosszas tárgyalások után a mozikban a vágott verziót játszották, de később lemezen a rendezői változat jelent meg először. Maga James Cameron sokkal inkább ezt a közel húsz perccel hosszabb és így számos plusz jelenettel gazdagodott, 154 perces verziót tartja a saját filmjének.

A hazai moziközönség január 15-től kezdve limitált vetítéssorozatban láthatja a filmet, eredeti nyelven, magyar felirattal, digitálisan felújított képpel és hanggal. A bemutatót követő hetekben Budapesten minden nap játsszák a Corvin mozi nagytermében, vidéken pedig a megyeszékhelyek többségén, többek közt Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Szolnokon, Szombathelyen, Egerben, Miskolcon és Nyíregyházán is vetítik, az alternatív mozis tartalmak és kultfilmek – köztük a klasszikus Alien, a Halloween és a Beatles: Egy nehéz nap éjszakája – bemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com