Hírek

A Patyomkin-lépcső is felkerül az európai filmkultúra kincsei listára

patyomkin_pancelosA júliusban megrendezendő Odessza Nemzetközi Filmfesztiválon az Európai Filmakadémia (EFA) európai filmkultúra kincsei státusszal díjazza Szergej Eizenstein kilencven éve forgatott filmjének, a Patyomkin páncélosnak odesszai helyszínét, a Patyomkin-lépcsőt.

A lépcső minden kétséget kizáróan a világ egyik leghíresebb filmes helyszíne” – olvasható az Európai Filmakadémia közleményében. A fesztiválra július 10. és 18. között kerül sor, ennek keretében helyeznek el egy speciális európai filmkultúra kincsei-emblémát a fekete-tengeri kikötővárosban található Patyomkin-lépcső mellett. A lépcső az Európai Filmakadémia listáján szereplő ötödik helyszín, a svéd Bergman center, az orosz Eisenstein Központ, a francia Lumiere Intézet és az olasz Tonino Guerra Világa múzeum mellett. Az akadémia tervei szerint a lista az elkövetkező években további helyszínekkel bővül majd.

A kezdeményezéssel az akadémia szeretné felhívni a figyelmet az európai mozi szimbolikus és történelmi jelentőségű helyszíneire, amelyeket fontos megóvni az eljövendő generációk számára is. Megalapítása óta az Odessza Filmfesztivál keretén belül a közönség szabadtéren tekinthet meg nemzetközi, élő zenével kísért filmklasszikusokat, idén Michael Nyman brit zeneszerző vezényli Dziga Vertov 1929-es Ember a felvevőgéppel című dokumentumfilmjéhez írt zenéjét. A rendezvényen vetítik az idei cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíjával kitüntetett Saul fia című filmet is, Nemes Jeles László alkotását – derül ki a fesztivál programjából

 

Dunai Marcell

Dunai Marcell a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, jelenleg szakirányú továbbképzését végzi mentálhigiénés segítő szakember szakon. A ráckeresztúri Fiatalkorúak Drogterápiás Otthonában dolgozik terápiás munkatársként: munkájából kifolyólag vonzza a függőségek pszichológiája, a felépülés folyamata és az ennek tükrében megjelenő emberi kapcsolatok filmes reprezentációi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com