Hírek

A Sparrows nyert a Scope100-on

sparrowsA magyarhangya által szervezett online filmfesztivál az izlandi Rúnar Rúnarsson filmjének győzelmével végződött. Az Európai Unió által támogatott közönségedukációs program száz tagja által nyertesnek szavazott Sparrows tavasszal kerül a hazai mozikba.

2015. december 4­én indult a Scope100 zártkörű online filmfesztivál. A programba beválogatott 100 filmértőnek 2016. január 17­én éjfélig kellett kiválasztania 10 fesztiválkedvenc film közül, hogy melyiket tartják a hazai pályán legígéretesebbnek. Az online fesztivál mellé a magyarhangya egy forgalmazói ­ esztétikai mini szabadegyetemet is szervezett, melyet Varró Attila filmesztéta vezetett. A közös vetítéseken a Scope100 közönség fele személyesen is részt vett, a beszélgetések, viták később zárt Facebook-csoportban tovább folytatódtak. Az élő vitákról videofelvétel készült, melyet online a vidéki Scope közönség is láthatott.

A résztvevőknek a nekik legjobban tetsző 5 filmet kellett sorba állítaniuk és pontozniuk. A szavazás január 17­én éjjel lezárult, a magyar Scope­-nyertes megnyerő fölénnyel a Sparrows lett. Az izlandi film 2016 tavaszán kerül a mozikba. A forgalmazás közösségi alapon működik majd, a kampány megtervezésében a Scope100 tagjai is részt vesznek.

 

A Sparrows

Rúnar Rúnarsson rövidfilmjeivel már tengernyi fesztiválszereplést tudhatott magáénak, amikor 2011­ben Cannes­ban bemutatták Tűzhányó című nagyjátékfilmjét egy nyugdíjba vonult, házsártos halászemberről, ami után az egyre szélesebb körben elismert izlandi mozi egyik új ígéretének kiáltották ki. Második filmjében, a Sparrowsban egy 16 éves fiú költözik vissza részeges apjához Reykjavikból a Nyugati Fjordokhoz, hogy ott próbáljon meg a körülményekhez képest normális, felelősségteljes döntéseket hozva felnőtt emberré válni. A film legfontosabb erényének az izlandi építészeti sajátosságok és tájak izgalmas bemutatását tartották a kritikák, az éjszakákat a helyi­ és időszaki adottságoknak megfelelően nélkülöző dráma képi világát dícsérve. A film zenéjét a Sigur Rós korábbi tagja, Kjartan Sveinsson szerezte, a vágója többek között a Lavinán és Lars von Trier Nimfomániásán dolgozott. A filmet torontói premierjét követően San Sebastianban a legjobb filmnek járó Arany Kagylóval jutalmazták, elnyerte az Ezüst Hugo­díjat, de a legjobb film díját nyerte el Varsói Filmfesztivál, Sao Pauloban és Thessalonikiben.

A magyar SCOPE100 Top5 listája:

1. Sparrows
2. Chevalier
3. Much Loved
4. Frenzy
5. The Here After

A SCOPE100 program a további résztvevő országokban a következő eredménnyel zárult (nem hivatalos végeredmény):

Reality / Csehország

Sparrows / Norvégia

The Here After / Belgium

In the Crosswind/ Ausztria

Frenzy / Lengyelország

A Sparrows Norvégiában is nyert, Belgiumban pedig 2. helyezést ért el. Magyar film is szerepelt a nemzetközi mezőnyben: a Liza, a rókatündér harmadik lett Norvégiában. A SCOPE100 programot a Francia Intézet támogatta.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com