Hírek

ABIGÉL 2020 program a gyermekek szövegértési képességeinek fejlesztésére

What-Do-We-Learn-From-MoviesMódszertani segítséget szeretne nyújtani a pedagógusoknak a gyermekek szövegértési képességeinek fejlesztéséhez az ABIGÉL 2020 – Találjunk szavakat! program keretében a CENTA Közép-európai Tanárakadémia  közölte a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó az MTI-vel.

A program segítségével a CENTA a tanárok munkáját támogatja a szövegalkotási képesség és a szókincs fejlesztésében. A projekt három fő iránya: a médiaelemek, főként filmek felhasználása a tanórai viták kialakításához, a tanulók kérdezési kultúrájának fejlesztése, továbbá az idegennyelv-tanítási módszerek felhasználása magyarórákon.

A CENTA az új módszertan egyik elemeként – non-profit módon – filmrészletek sokaságát ajánlja a pedagógusok figyelmébe, szövegalkotási feladatokkal együtt. A filmek kiválasztásánál fontos szempont, hogy motiválják a diákokat kérdésfeltevésre, véleményalkotásra, érvelésre és vitára.

A filmek bevonása mellett a projekt nagy hangsúlyt fektet a „kérdezz okosan” alapú kérdezéskultúra kialakítására, hiszen jelenleg a diákok inkább a tanár kérdéseire válaszolnak az órán, és kevés alkalommal tehetik fel ők maguk a kérdéseket.

Harmadik pillérként pedig a magyar mint idegen nyelv módszertanából merítenének, ezáltal tudatosabban fejlesztve például a szókincs aktív használatát.

A projektben részletes tanári segédletek, feladatsorok a mindennapi tanítási gyakorlatban is segítséget nyújtanak az anyanyelvi oktatásban résztvevő pedagógusoknak.

A programmal a PISA-felmérésben is kimutatott hazai romló tendencián kívánnak változtatni. A kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint a magyar diákok teljesítménye a szövegértés, a matematika és a természettudományok területén is elmarad az OECD-átlagtól.

A kiadó által támogatott CENTA Közép-európai Tanárakadémia egyesületként a humán, a tartalomszolgáltatói és a módszertani értékfeltárást és értékközvetítést tűzte ki céljául. Emellett feladatának tekinti a kiemelkedő tanárszemélyiségek, életutak és egyszeri teljesítmények kommunikálását; a tantervekre, programokra, segédletekre és tankönyvekre rámutató tevékenységet, valamint a sikeres közösségi modellek módszereinek felmutatását.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com