Hírek

Antonio Banderas retrospektív és kortárs filmek a Spanyol Filmhét programjában

antoniobanderasDecember 2-től hat napon át a spanyol film kiemelkedő alkotásaival találkozhatnak a nézők az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az idei Spanyol Filmhét a kortárs alkotások mellett Antonio Banderas életművére koncentrál, akit idén életműdíjjal tüntetett ki a Spanyol Filmakadémia.

A Spanyol Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet által szervezett Filmhét keretében 12 filmet mutatnak be az Urániában, többségük sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon. Az összeállítás különlegessége, hogy az idén februárban a Spanyol Filmakadémia életműdíjával kitüntetett Antonio Banderas, a spanyol filmművészet élő legendája tiszteletére öt, Magyarországon kevéssé ismert Banderas-filmet is bemutatnak, méghozzá 35mm-es filmszalagról. A programban emellett a thrillertől a drámán, vígjátékon és romantikus filmen át a dokumentumfilmig változatos műfajú kortárs alkotások kaptak helyet.

A filmhét nyitó díszvetítésén, december 2-án, szerdán 19 órakor Daniel Monzón 4 Goya-díjjal kitüntetett és további 13 Goya-díjra jelölt thrillerét, az El Niñot vetítik. A film két fiatal történetét meséli el, akik a kábítószer-kereskedelem világában szeretnének szerencsét próbálni a Gibraltár-szorosban. A filmhéten további tíz játékfilmet és egy dokumentumfilmet láthatnak a nézők az Urániában. Az Antonio Banderas retrospektívet a negyvenes években játszódó A fáraó udvara (1985) című musical nyitja, amely egy amatőr színtársulat botrányos előadásának történetét dolgozza fel. A gyilkolás öröme (1988) című krimi-thriller egy fiatal matematika tanár és egy drogdíler véletlenszerű találkozását mutatja be, akik felfedeznek egymásban egy közös tulajdonságot, mégpedig azt, hogy mindketten élvezik a gyilkolást. A sorozatban három érzelmes dráma is szerepel, melyek mindegyike szokatlan szituációt ábrázol: a Ha azt mondják, elestem a harcban (1989) című filmben egy nővér és egy orvos két gyerekkori barát holttestére ismer a boncteremben, s ez készteti őket emlékeik felidézésére. A Széllel szemben (1990) két testvér vérfertőző kapcsolatáról mesél, akik különváltak, hogy újrakezdhessék életüket, azonban elkerülhetetlenül újra egymásra találnak. A retrospektív sorozat utolsó filmje az Antonio Banderas által rendezett Forró zápor (2006), amely az Europa Cinemas filmdíját kapta a 2007-es Berlini Filmfesztiválon.

A kortárs spanyol filmek összeállításában látható lesz Miguel Alcantud Fekete gyémántok című alkotása, amelyben egy tehetségkutató felfedez két fiatal sportolót a nyugat-afrikai Maliban és meggyőzi őket, utazzanak vele Spanyolországba. Európai útjuk során megismerik imádott sportjuk árnyoldalait is. Rodrigo Sorogoyen Stockholm című, 11 nemzetközi fesztiváldíjjal elismert romantikus drámája egyetlen éjszaka alatt játszódik, és egy kapcsolat kibontakozását ábrázolja. Neus Ballús különös hangulatú filmje, a Járvány Barcelona környékére kalauzol el minket; itt találkozik öt átlagos, mégsem hétköznapi karakter, akik sorsa egyre jobban összefonódik. Enrique Urbizu Nincs kegyelem című thrillerében egy madridi rendőrfelügyelő hármas gyilkosságba keveredik, és úgy dönt, végez az egyetlen szemtanúval. A kábítószer-kereskedők közötti leszámolásnak tűnő ügyből lassanként valami sokkal bonyolultabb lesz. David Trueba Könnyű csukott szemmel élni című vígjátéka könnyedebb vizekre evez: Antonio, a Beatles-rajongó angoltanár megtudja, hogy John Lennon Almeriában forgatja új filmjét, mire kocsiba vágja magát, és elindul, hogy élőben láthassa példaképét. Útközben találkozik két, otthonról elszökött fiatallal, és együtt folytatják útjukat.

A Spanyol Filmhét december 7-én, hétfőn este egy magyar vonatkozású alkotás vetítésével zárul. Az Angel Sans Briz válaszútja című dokumentumfilmből megismerhetjük a spanyol diplomata történetét, aki a második világháború alatt Budapesten kidolgozott egy tervet, hogy mentse a zsidókat a holokauszt borzalmától. Az általa kiállított okmányok közel 5500 ember életét mentették meg. A Miniszterelnökség támogatásával megvalósuló vetítésen jelen lesz a film rendezője, José Alejandro González Baztán is. A dokumentumfilmet először mutatják be Magyarországon, alig két hónappal azután, hogy átadásra került az új Ángel Sanz Briz út és az ott található emlékmű, a diplomata hősies munkájának elismeréseképpen; abból az alkalomból, hogy idén Magyarország tölti be a Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) soros elnöki tisztét.
A filmeket spanyol nyelven, magyar felirattal, illetve angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik.
A jegyár a Spanyol Filmhét vetítéseire egységesen 1000 Ft. A részletes program és a filmismertetők a www.urania-nf.hu honlapon olvashatók.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com