Hírek

Az amerikai kritikusok szerint a Saul fia a legjobb külföldi film

erdely_matyas_saul_fiaA New York-i National Board of Review az év legjobb külföldi filmjének választotta Nemes Jeles László első mozifilmjét. Az amerikai Variety, a brit Sight & Sound és az International Press Academy is a legjobbak közé sorolta a Saul fiát.

A Saul fia című magyar film szenzációs diadalútja folytatódik Amerikában. George Miller, Ridley Scott, Quentin Tarantino, Denis Villeneuve és Nemes Jeles László – A New York-i székhelyű, nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR) nyilvánosságra hozta, mely filmeket díjazza január elején. Az 1909-ban alapított filmesekből, filmkedvelőkből, tanárokból, diákokból és történészekből álló non-profit szervezet a filmművészet elkötelezett támogatója, díjait és a legnagyobb sztárok részvételével rendezett legendás díjátadó gálavacsoráját kiemelt figyelem övezi.

A tekintélyes szervezet tagjai az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles Saul fia című alkotását, melyet december 18-tól vetítenek az amerikai mozik.

Az NBR legutóbb 1982-ben díjazott magyar filmet – Szabó István Mephisto-ját.

A National Board of Review díjazottjainak bejelentése az egyik első fontos eseménye az amerikai „díjszezonnak”, mely a február végi Oscar-gálával éri el csúcspontját.

A filmesek bibliájaként számon tartott Variety magazin szerkesztősége nemrég jelentette be idei felfedezettjeinek – „10 Directors to Watch” – névsorát. A kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők között van Nemes Jeles László. A kitüntetett alkotóknak január elején a Palm Springs-i filmfesztivál kísérőrendezvényén adják majd át a rangos díjat.

A Saul fiá-t a patinás nemzetközi filmes folyóirat, a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, melyen a Saul fia a nyolcadik lett.

Az International Press Academy tegnap hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit, a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában.

Miközben világszerte sorra aratja a babérokat Nemes Jeles László első filmje, a hétvégén véget ért TorinoFilmLab szakmai fórumon már a következő filmtervét díjazták. A Sunset (Alkony) munkacímen készülő filmterv 50 ezer eurós díjat nyert Torinóban a nemzetközi szaktekintélyek alkotta zsűritől.

Az első világháború előtti Budapesten játszódó dráma, mely a Filmalap 21,933 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatásával készül, egy fiatal nő útkeresésének története. Nemes Jeles a Saul fiá-t is jegyző alkotótársakkal – Clara Royer és Matthieu Taponier társ-forgatókönyvírók, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek – készíti elő új filmjét a Laokoon Filmgroupnál.

A Saul fia a májusi cannes-i filmfesztivál és filmvásár kiemelkedő újdonsága volt egyben: Nemes Jeles első játékfilmje kapta a nagydíjat (Grand Prix) három további rangos díjjal együtt.

A Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt.

Nemes Jeles filmjét itthon már több mint 94 ezren látták és továbbra is műsoron van a Mozinet forgalmazásában. A franciaországi mozikban három hét alatt több mint 157 ezer néző látta novemberben.

A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

Címkék
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com