Hírek

Berlinale 2015: Dzsafar Panahi filmje nyerte a kritikusok díját

jafar_panahiDzsafar Panahi iráni filmrendező Taxi című alkotása kapta péntek este a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját a 65. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén.

Az ellenzéki tevékenysége miatt hazájában elítélt rendező saját filmje főszereplője is, amatőr taxisként járja Teherán utcáit, és utasaival beszélgetve bemutatja az iráni társadalom számos rétegét és gondját.

Panahi zsűritag lenne a Berlinalén, ha az iráni hatóságok megengednék, hogy utazzon. Dieter Kosslick fesztiváligazgató az idei szemle előtt is jelezte, hogy fenntart egy üres széket Panahinak a nagyjátékfilmes zsűriben. „Nagy öröm volna, ha részt vehetne a testület munkájában, ugyanakkor filmjét ki kellene venni a mezőnyből, mert alapszabály, hogy a zsűriben nem dolgozhat olyan művész, akinek valamely alkotása versenyez a Berlinale díjaiért” – mondta az igazgató még a fesztivál elején.

Az iráni rendező végül idén sem jutott el Berlinbe, új filmje viszont nemcsak szerepelt a mustrán, hanem nagy sikert is aratott. A FIPRESCI kritikusai mellett a Screen International című filmes szaklap által felkért szakírók nemzetközi csoportja is nagyra értékelte a Taxit. A szerb, dán, brit, brazil és német kritikusok véleményének összesítése alapján a film 3,1 csillaggal a 3. helyen áll a péntekig bemutatott versenyfilmek között

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért 19 alkotás versenyez, és a fesztivál történetében gyakran előfordult, hogy a FIPRESCI-díjas alkotást a Berlinale zsűrije is kitüntette. Például 2013-ban a Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című román film az európai kritikusok díja után az Arany Medvét is elnyerte. A FIPRESCI-díjat így szokás a szombati hivatalos Berlinale-díjkiosztó előszobájának tekinteni.

Dzsafar Panahi 2010-ben lett volna tagja a nemzetközi zsűrinek, de az ellene indított eljárás miatt nem tudott eleget tenni a felkérésnek. Titokban forgatott filmjeit rendszeresen meghívják a nagy fesztiválokra, Berlin mellett Cannes-ba is, Panahi azonban nem hagyhatja el hazáját. Parde (Zárt függöny) című alkotása 2013-ban elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét a Berlinalén.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com