Hírek

Berlinale 2017: Újonnan alapított díjjal jutalmazzák a legjobb dokumentumfilmet a 2017-es fesztiválon

berlinale-2016-svelati-nove-titoli-in-concorso-v2-249146Újonnan alapított, jelentős pénzjutalommal járó díjjal jutalmazzák a legjobb dokumentumfilmet a jövő évi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A díjat a Glashütte Original német óragyár támogatásával alapították. Első alkalommal a februári Berlinalén ítélik oda a Glashütte Original Documentary Awardot, amely a szászországi vállalat által biztosított 50 ezer eurós (15,5 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Az új díjra a fesztivál különböző szekcióiból kiválasztott 18 dokumentumfilm lesz esélyes. A győztesről háromtagú zsűri dönt, a pénzjutalmat a nyertes dokumentumfilm rendezője és producere megosztva kapja. Az elismerést a Berlinalét hagyományosan lezáró díjátadó ceremónián nyújtják majd át a Berlinale Palastban. A szervezők emlékeztettek rá, hogy a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál hosszú ideje elkötelezte magát a dokumentumfilmek és a különböző dokumentarista formák támogatása mellett. Ez nemcsak a különböző szekciók programjának összeállításában jelenik meg, hanem a fesztivál idején zajló Európai Filmpiac (EFM) kínálatában is. 2016-ban összesen 77 dokumentumfilmet és dokumentarista alkotást láthatott a fesztivál közönsége. A fesztivál workshopjain, műhelybeszélgetésein és prezentációin különös figyelmet kaptak a dokumentumfilmek különböző aspektusait érintő diskurzusok.

“A Glashütte Original Documentary Award fontos jelzés a dokumentumfilmes terület számára, egyúttal elismeri és respektálja azoknak a filmeseknek a munkáját, akik nem ritkán nagy személyes kockázatot vállalnak munkájuk elkészítéséért” – fogalmazott Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója. A német óragyártó, amely korábban is támogatta a fesztivált, 2017-től a Berlinale fő partnerévé lép elő. A gyárban készül majd az a trófea is, amelyet a győztes dokumentumfilm készítője átvehet. Yann Gamard, a Glashütte Original vezetője úgy fogalmazott, hogy “az órakészítés művészete és a filmkészítés művészete között számos találkozási pont van”, ezért a gyár különösen örül annak, hogy jövő évtől nemcsak a Berlinale fő támogatói lehetnek, hanem támogatásukat egy különleges díjjal is képviselhetik.

Címkék

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com