Hírek

BIDF 2016: Sára Sándor, menekültek és korrupt pénzügyminiszter a fesztiválprogramban

Sára SándorSára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező kísérleti filmjeiből és dokumentumfilmjeiből láthatnak válogatást csütörtökön a Budapesten zajló nemzetközi dokumentumfilm fesztivál (BIDF) nézői.

A 82 éves filmes Pályamunkások, Vízkereszt, Virágát a napnak, Cigányok és Groteszk című alkotásait csütörtök délután vetítik a Premier Kultcaféban. A vetítés után a szervezők közönségtalálkozót is rendeznek. A 3. BIDF idén Sára Sándort tünteti ki életműdíjával.

A vasárnapig tartó dokumentumfesztiválon négy versenyprogramban és versenyen kívüli szekciókban a világ nagy filmfesztiváljain elismert produkciókat mutatnak be. Mások mellett a Lampedusa szigetén játszódó, Berlinalén díjazott Lángoló tenger (Fuocoammare), az Olaszország által Oscar-díjra nevezett alkotás is szerepelt a műsorban. Az olaszországi „menekültszigetről”, Lampedusáról egy osztrák produkciót is vetítenek csütörtökön Lampedusa télen címmel.

A cseh pénzügyminiszterről, Andrej Babisról szóló leleplező dokumentumfilm, a Matrix AB csütörtökön este és pénteken is látható a fesztiválon. A nagy vihart kavart filmet a produkció jogásza kísérte el, aki a vetítések utáni közönségtalálkozón válaszol a kérdésekre.

Kedves emberek címmel mutatják be a fesztivál pénteki és szombati programjában azt a svéd dokumentumfilmet, amely szomáliai menekültekről szól, akik egy svéd kisvárosban kötnek ki. Egy helyi vállalkozó végtelen türelemmel és elszántsággal megszervezi belőlük Szomália első nemzetközi hokicsapatát, hogy ezzel segítse a beilleszkedésüket.

Vitalij Manszki orosz dokumentumfilmes A nap árnyékában című alkotása, amelyet szintén pénteken és szombaton tűznek műsorra, az elzárt Észak-Korea életébe engedi bepillantani a nézőket, akik egy kislány történetén keresztül világos képet kapnak a diktatúra propaganda-gépezetének működéséről.

A négy budapesti helyszínen, a Premier Kultcaféban, az Ódry Színpadon, az Olasz Kultúrintézetben és a Kazimír Étteremben megrendezett 3. BIDF versenykategóriájának díjait szombaton este nyújtják át. Vasárnap a díjazott dokumentumfilmeket újra láthatja a közönség.

A fesztivál teljes programja a www.bidf.hu honlapon található.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com