Hírek

Bucsi Réka már a következő filmjén dolgozik

BucsiReka_Symphony42

BucsiReka_Symphony42Már következő rajzos animációján dolgozik Dániában Bucsi Réka, a Symphony No. 42 című rövid animációs film alkotója, aki az MTI-nek elmondta, váratlanul érte a hír, hogy munkáját az amerikai filmakadémia beválogatta azon tíz film közé, amelyekből januárban kikerülnek majd az Oscar-jelöltek. 

Bucsi Réka januárig újabb animációs rövidfilmjét készíti elő Dániában. Néhány napra azért utazott haza Magyarországra, hogy támogatást szerezzen munkájához, mivel francia-magyar koprodukcióban szeretné megvalósítani a nyolcpercesre tervezett rajzanimációt.

Váratlanul értesült arról, hogy a diplomafilmjeként született Symphony No. 42 Oscar-közelbe jutott. “Éppen egy barátommal voltam, akinek üzenetet küldtek arról, hogy a film szerepel a szűkített listán, így tudtam meg. Nagyon jó érzés volt” – mondta. Azóta amerikai tehetségkutató stúdiók is megkeresték a kéréssel, hogy küldje el nekik filmjét. “Felfigyeltek a munkámra. Ez nyilván abban is segít, hogy megkapjam a támogatást a következő filmre, és nekem most ez a legfontosabb. A Macskássy Gyula animációs pályázatra adtam be a jelentkezésemet, mert tudomásom szerint az az egyetlen Magyarországon, amelyre egyéni, alkotói filmmel is lehet pályázni, nem csak sorozattal.

symphony 42 (Bucsi Réka)A rendezőnő úgy fogalmazott a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjába is beválogatott és számos filmes versenyen díjazott alkotásáról: nehéz lenne megmondani, mivel fogja meg a közönséget a Symphony No. 42.Sok fesztiválon vetítették, de főleg Európából és Ázsiából kaptam jó visszajelzéseket, most nagyon jól esik, hogy a jelek szerint Amerikában is tetszett.

Hozzáfűzte, hogy filmjében az alig egy hete zárult budaörsi Primanima fesztivál nemzetközi zsűrije azt értékelte különösen, hogy “újszerű, kísérleti narratívával dolgozik, és miközben véletlenszerű hatást kelt, mégis van egy olyan rendszere, szerkezete, amilyet mostanában nem láttak a fesztiválfilmek között”.

Bucsi Réka a szűkített Oscar-listára felkerült kilenc további produkcióból néhányat már látott, fent vannak az interneten vagy fesztiválokon vetítették őket. Mint mondta, az alkotók közül néhányan a közösségi hálón már meg is találták egymást a lista közzétételét követően.

symphony_no_42_jelenetkepAz Oscar-esélyekről szólva arról beszélt, hogy nagyon erős a mezőny, több olyan film került be, amely többszörös Oscar-jelölt rendezőtől származik vagy amely mögött egy nagy stúdió, például a Disney áll. “Nem tudom, hogy egy diplomafilm mennyire rúghat labdába mellettük” – mondta.

Arról is beszélt, hogy sokat tanult a filmjéből, van, amit másképp csinálna, egy-másfél év távlatából látja a hibákat is, de szereti a Symphony No. 42-t. A diplomafilmmel szerzett tapasztalatai segítségére vannak munkájában. “Sok mindent ki kellett próbálnom, hogy tudjam, mi az, ami működik számomra, és mi az, ami nem” – idézte fel.

Dániában nagyon jó alkotói közeg veszi körül, nehéz lesz otthagyni ezt januárban, de úgy gondolja, itthon is megtalálja azt a stúdiót, ahol dolgozhat. A magyar koprodukciós támogatásért a magyar boddah stúdióval pályázott, amelyet még korábban ismert meg. A Dániában előkészített produkciót, amelynek éppen a látványvilága fejlesztésénél tart, hazatérése után jövő októberig szeretné befejezni – beszélt terveiről a rendező.

Bucsi Réka Symphony No. 42 című tízperces rövid animációja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. A digitális rajztáblán született diplomafilm 47 elgondolkodtató, vicces vagy éppen bizarr jelenetben mesél az ember és környezete irracionális kapcsolatáról.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com