Hírek

Cannes 2015: A zsűri nagydíját nyerte Nemes László

screenshot_1432490643A zsűri nagydíját nyerte Nemes László Saul fia című filmje Nagydíját a 68. Cannes-i Filmfesztiválon. 30 éve nem ért ilyen nagy siker magyar filmet a világ legrangosabb fesztiválján.

A második legrangosabb díjnak számít az Arany Pálma után a zsűri nagydíja a Cannes-i filmfesztiválon, amit a ma este rendezett díjátadón Nemes Lászlónak ítélt a Coen testvérek által vezetett zsűri. Mint ismeretes, a korábbi kisfilmjeivel több tucat fesztiválon díjazott rendező elsőfilmjét beválogatta a fesztivál versenyszekciójába. Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar versenyfilm szombaton megkapta a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is, de már múlt heti díszbemutatója óta a versenyprogram egyik legjobbjának, a végső győzelemre is esélyes filmnek tartották.

A díszbemutató után mi is éltettük kritikánkban:

A Saul fia megrázó, de másképp megrázó, mint az eddig látott holokauszt-filmek, minden bizonnyal az új szemszög miatt, hiszen Nemes László a Sonderkommando tevékenységén keresztül ábrázolja a haláltábort.

A világ legrangosabb filmes seregszemléjének hivatalos versenyprogramjába meghívott magyar film legutóbb harminc évvel ezelőtt kapott díjat a nemzetközi zsűritől: Szabó István a Redl ezredesért a zsűri díját vehette át 1985-ben.

A legjobb filmnek járó Arany Pálmát Jacques Audiard francia rendezőnek a párizsi külváros erőszakos világával szembesülő Srí Lanka-i tamil menekültekről szóló filmje, a Dheepan kapta.

 

További díjak:

A legjobb forgatókönyv díja Michel Franco Chronic-ját illette.

A legjobb rendezés a tajvani Hou Hsiao Hsient kosztümös harcművész filmjéért, a The Assassinért.

Ely Dagher Waves ’98 c. libanoni-kathari rövidfilmjét jutalmazták a rövidfilmek Pálmájával.

https://www.youtube.com/watch?v=OinvCV3YCBE&feature=youtu.be

A legjobb színésznő díját megosztva kapta a fesztivál nyitófilmjének rendezője, Emmanuelle Bercot Maiwenn Mon roi c. szerelmesfilmjében nyújott alakításáért, valamint Rooney Mara Todd Haynes Caroljában játszott szerepéért.

A La Loi du marché c. Stéphane Brizé-filmben játszó kiváló Vincent Lindon lett a legjobb színész.

Stéphane Brizé La Loi du marché
Vincent Lindon a Loi du marché c. filmben

A kolumbiai César Augusto Acevedo kapta az Arany Kamera-díjat a kritikusok hetén bemutatott La Tierra y la sombra c. filmjéért.

A zsűri díját a görög Yorgos Lanthimos The Lobster-ének ítélték oda.

Agnès Varda francia rendezőnő tiszteletbeli Arany Pálmát kapott.

Az Arany Pálma Jacques Audiard Deephanját illette, melyet biztosan bemutatnak Magyarországon is, már várjuk!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com