Hírek

Dokumentumfilm egy vak házaspár és látó gyermekük mindennapjairól

Szulei_szeme_7_werk-1024x682Egy vak házaspár és látó gyermekük mindennapi küzdelmeit tárja a nézők elé Varga Ágota Szülei szeme című dokumentumfilmje, amelynek díszbemutatóját csütörtökön a Budapest International Documentary Festival (BIDF) keretében a Nézz szembe a sztereotípiákkal című szekcióban tartják az Uránia Filmszínházban.

A tizenegy évet átívelő családportré főszereplője Kati és Győző, akik vak emberpárként gyermeket vállaltak. Ferike látó kisfiú, aki a maga módján szinte ösztönösen segíti szüleit. A film első részét 2007-ben mutatták be Szemünk fénye címmel. A BIDF-en a film folytatását láthatják a nézők, visszautalásokkal Ferike különböző életszakaszaira.

Varga Ágota az MTI-nek felidézte: húszéves ismeretség fűzi a filmben szereplő vak anyához Katihoz, akinek nótaénekesi ambícióiról legelőször egy megyei lapban olvasott, később televíziós riportot készített róla. „Ekkor barátkoztunk össze. Pár év múlva felhívott, hogy elújságolja: kisfia született” – idézte fel az előzményeket a rendező, hozzátéve, hogy a bejelentés másnapján már neki is láttak a forgatásnak. Ebből született a Szemünk fénye című film, amelyben a kisfiú születésétől kezdve két éves koráig követték a család történetét.

Forgattak, amikor a kisfiú négy és fél éves volt. Ezek a jelenetek a második részben, a Szülei szemében jelennek meg, ekkor döbben rá Ferike többek között arra, hogy a szülei nem látnak. A fiú most már tíz éves, kisgyerekként ösztönösen ráérez arra, hogy neki kell a szüleinek segítenie, vezetnie kell őket. A filmben járják az országot, nézik a kiállításokat, állatkertbe mennek úgy, hogy az apja fogja a gyerek kezét, Feri kérdezi az embereket, merre kell menni és nem fordítva, mint ahogy az egy átlagos családban működik – mutatott rá a rendező.

Hangsúlyozta: a forgatásokon kiderült, hogy a kisfiú nem tud igazán megnyílni a szülei és a stáb előtt, ezért a vele készült jeleneteket kis kézi kamerával egyedül kellett felvennie. A rendező szerint Ferike olyan életet él és olyan dolgok foglalkoztatják, amelyeket nem tud megosztani senkivel, hiszen nincs a környezetében hasonló sorsú gyerek. Mint elmondta, nehéz a kisfiú helyzete az iskolában is, hiszen a pedagógusok sincsenek kiképezve az ilyen speciális körülményekre.

szuleiszeme„Nincs arra intézményesített hálózat, hogy ilyen speciális helyzetben lévő családnak úgy segítsenek, hogy számukra az ne legyen teher vagy ne okozzon félelmet, hogy esetleg elveszik tőlük a gyereket” – jegyezte meg a rendező.

Varga Ágota azt is elmondta, hogy folytatni fogja a történetet, a film vakoknak szóló változatát pedig októberben mutatják be a fehér bot világnapja alkalmából.

A dokumentumfilm első része, a Szemünk fénye nagy sikerrel szerepelt nemzetközi fesztiválokon, több elismerésben részesült: Houstonban, Rio de Janeiróban, Vukováron is díjazták, emellett a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete különdíját is megkapta. A csütörtökön bemutatandó Szülei szeme a Médiatanács Média Mecenatúra programjának keretében valósult meg. A film fő operatőre Markert Károly volt, Varga Ágota mellett kis kamerával Ferike is készített képeket.

Varga Ágota Balázs Béla-díjas rendező, pályafutása alatt csaknem 100 dokumentumfilmet készített. Nevéhez olyan alkotások fűződnek mint A tartótiszt, a Leszármazottak vagy a Porrajmos – Cigány holokauszt című filmek.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com