Hírek

Dokumentumfilmben rekonstruálták Semmelweis Ignác betegsége előtti arcát

1dc83e817e06bb0f9d279f013214341fAz 1960-s években vizsgált koponyája segítségével dokumentumfilmben rekonstruálták Semmelweis Ignác megbetegedése előtti arcát – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A film rendezője, Kiss-Stefán Mónika felidézte: rengeteg rejtélyt hozott felszínre Semmelweis Ignác földi maradványainak 1963-as negyedik exhumálása, például hogy a csontvázat más gyermeki csontokkal egy 142 centiméteres koporsóba zsúfolták. Az akkori vizsgálat során másolatot készítettek a világhírű orvos koponyájáról, amelynek segítségével elkészülhetett az arcrekonstrukció.

A gyermekágyi láz okának felismerője a szifilisztől súlyos betegen, 47 éves korában halt meg, a róla készült korabeli ábrázolásokon azonban, betegsége következményeként, egy hatvanas éveit taposó, rohamosan öregedő úr látszik. A 21. századi technológia által lehetővé tett arcrekonstrukcióval azt akarták megmutatni, hogyan nézhetett ki Semmelweis Ignác, mielőtt magával ragadta volna a betegség – mondta el Kiss-Stefán Mónika.

A filmkészítő elárulta azt is: a film, amellyel szeretnének több közkézen forgó tévhitet is eloszlatni – például, hogy Semmelweis szándékos gyilkosság vagy összeesküvés áldozata lett volna –, egyéves előkészület után négy hónapos forgatás eredményeként született.

Semmelweis halálában az a legtragikusabb, hogy bár a szifilisz egyébként is végzett volna vele, egy bécsi tébolydában kapott verés után fellépő vérmérgezésben halt meg, vagyis pontosan abban a szövődményben, amely ellen egész életében küzdött – hangsúlyozta Kiss-Stefán Mónika.

A Semmelweis arca című ismeretterjesztő filmet október 24-én hétfőn mutatja be a közmédia M5 kulturális csatornáján.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com