Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr tárlatvezetést tart2016. január 1-én, életének 86. évében elhunyt Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas magyar operatőr.

A világszerte ismert és elismert operatőr halálhírét vasárnap jelentette be a Variety. Zsigmond 1956-ban költözött Amerikába, ahol több, mint ötven éven keresztül dolgozott a filmgyártásban. 1978-ban nyerte el az Akadémia aranyszobrát a Harmadik típusú találkozásokért, amiért Steven Spielberget első alkalommal jelölték a legjobb rendezőnek járó díjra. Bár előtte rendkívül termékeny operatőrként dolgozott nagy rendezők nagy filmjein, Robert Altman például többször is őt kérte fel (McCabe és Mrs. Miller, A hosszú búcsú), ettől kezdve megválogathatta, mihez adja a nevét.

Ezután még olyan csodálatos felvételeket köszönhetünk neki, mint például A szarvasvadász, A folyó, Halál a hídon, Fekete dália lenyűgöző képsorai. Utolsó munkája a 2014-es Six Dance Lessons in Six Weeks a magyar mozikat elkerülte. A következő években öt film operatőreként dolgozott volna.

Hirdetés

,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments