Hírek

Ennio Morricone filmzenéi a Modern Art Orchestrával az Arénában

Ennio Morricone MTI

Ennio Morricone MTIEnnio Morricone világhírű filmzenéit az olasz zeneszerző vezényletével a magyar Modern Art Orchestra (MAO) játssza február 15-én a Papp László Budapest Sportarénában. A magyar zenekar az egy hete kezdődött európai turnén kíséri Morriconét.

A valószínűleg utolsó európai koncertsorozat apropója a 85 éves Ennio Morricone filmzeneszerzői karrierje kezdetének 50. évfordulója. A turné Párizsban indult február 4-én, ezután 9-én Prága következett, kedden Berlin, csütörtökön Zürich a helyszín a szombati budapesti állomás előtt.

A koncerteken elhangzanak részletek A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, a Volt egyszer egy Amerika, a Cinema Paradiso és más világhírű filmzenékből is. A nagyszabású produkciót vasárnap a bécsi Stadthalléban is megnézheti a közönség, majd áprilisban Münchenben, Luxemburgban, Brüsszelben, Amszterdamban és Kölnben.

Ennio Morricone fél évszázad alatt több mint négyszáz filmhez írt zenét, emellett több mint száz más zeneművet is komponált. Dolgozott európai és hollywoodi rendezőkkel, szerzett zenét westernhez, drámához, vígjátékhoz, kalandfilmhez, krimihez, életrajzi művekhez. Golden Globe- és Grammy-díjai mellett öt filmzenéért jelölték Oscarra, végül 2007-ben életművéért kapta meg az Amerikai Filmakadémia elismerését.

„Filmnek és zenéjének összhangban kell lennie egymással, de azt gondolom, hogy egy filmzene nem tud megváltani egy mozit, egy közepes minőségű alkotást önmagában egy jó muzsika sem tud megmenteni” – mondta Ennio Morricone nemrég az MTI-nek Budapesten adott interjúban. A zeneszerző manapság is komponál, idén mutatják be Giuseppe Tornatore legújabb filmjét, a Leningrádot, amelynek zenéjét szintén Morricone szerezte.

„A Modern Art Orchestrát ajánlották nekem és eljöttem Budapestre meghallgatni őket. Ez a találkozás pozitív élményeket hozott számomra, nagyon meg voltam elégedve a zenekarral. A turnéra felkészítő budapesti próba is remekül sikerült, sokkal hamarabb befejeztük, az együttes olyan jól teljesített” – mesélte egy héttel ezelőtt Ennio Morricone. Választását a magyarokkal szerzett eddigi jó tapasztalatai is befolyásolhatták, hiszen korábban többször turnézott a világban a Győri Filharmonikus Zenekarral és zenét írt Koltai Lajos Sorstalanság című filmjéhez.

A Modern Art Orchestra 2005 októberében alakult Fekete-Kovács Kornél zenekarvezető kezdeményezésére a magyar dzsessz és klasszikus zenei élet tehetséges, fiatal muzsikusaiból, akik közül többen zeneszerzőként is elismerést vívtak ki maguknak az elmúlt években.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com