the-birth-of-a-nation Elgondolkodtató, megkapó és erős hangulatú előzetessel jelentkezik a Sundance Fesztivál győztes The Birth of a Nation. A film az 1830-as évek Virginiájába repít vissza, ahol Nat Turner vezetésével fellázadnak a fekete rabszolgák.

Az első nagyjátékfilmjét rendező Nate Parker, aki a film megírását és főszerepét is magára vállalta, olyan korábbi alkotásokból lehet ismerős a közönségnek, mint a The Great Debaters, a Red Tails, a Beyond the Line vagy a Non-stop. Mostani alkotása pedig mind a zsűri nagydíját, mind a közönségdíjat elhozta Sundanceből.

A The Birth of a Nation valószínűleg szándékosan azonos címmel fut, mint az 1915-ös filmtörténetileg borzasztóan jelentős, ám igen csak rasszista Griffith alkotás. A történet az 1830-as évek elején játszódik, ahol a korábbi rabszolga, Nat Turner prédikátorként az országot járva a fehér ember felsőbbrendűségét hirdeti. Azonban minél többet lát, annál jobban megkérdőjelezi önmagát. Hamar megelégeli társai helyzetét és felkelést szervez a rabszolgák között. A felszabadító kísérlet azonban megbukik és borzalmas megtorlás vár a résztvevőkre.

Hirdetés

A Turnert alakító Nate Parker mellett láthatjuk a filmben Armie Hammert, Aja Naomi Kinget, Jackie Earle Haleyt, Penelope Ann Millert és Gabrielle Uniont is. A film 2017 januárjában kerül az amerikai mozikba, magyar forgalmazásáról egyelőre nem tudni, de messze még a premierdátum.

Az előzetes egyébként egy komoly és elgondolkodtató drámát ígér, erős alakításokkal, gyönyörű képekkel és olyan zenével, hogy túlzás nélkül már most borítékolhatjuk az Oscar-jelölést a legjobb betétdalra.

, , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments