Hírek

Felépülhet az igazi Minas Tirith

minas-tirithEgy csapatnyi építész és A Gyűrűk Ura rajongói azt remélik, hogy J.R.R. Tolkien fantáziavilágának egy szeletét életre kelthetik.

Gondor fővárosának felépítését az IndieGoGo oldalán indított gyűjtéssel szeretnék finanszírozni. – számol be róla az ew.com. A várost a Peter Jackson által rendezett A Gyűrűk Ura: A király visszatérben láthattuk teljes egészében, és a projekt mögötti csoport tagjai azt remélik, elkészíthetik a saját Minas Tirith-üket.

Az álmuk legnagyobb kihívása azonban a horribilis megvalósítási összeg lehet. A gyűjtést kezdeményezők 2,9 milliárd dollárt (egész pontosan 1,85 milliárd angol fontot, hozzávetőlegesen 775 milliárd forintot) szeretnének összegyűjteni. Összehasonlításképp: az eddigi legsikeresebb IndieGoGo kampányon 12,8 millió dollárt, Kickstarteren pedig 20 millió dollárt sikerült összekalapolniuk a kampányok elindítóinak. Nem meglepő hát, hogy ha A Gyűrűk Ura-fanok sikerrel járnának, új közösségi finanszírozású csúcsot döntenének.

A 60 napos kampányból eddig 14 telt el, és valamivel több mint 1500 adakozó közel 61 000 angol fontot gyűjtött össze. Több lehetőséggel is hozzá lehet járulni a kezdeményezéshez, potom 10 000 fontért a város urává vagy úrnőjévé is lehet válni, bár a projektet vezető mérnökök megígérték, hogy ha nem érik el az áhított összeget, senkitől nem kérnek majd pénzt. Ha mégis sikerrel járnak, már 2016-ban nekilátnak az építkezésnek, amely elképzeléseik szerint 2023-ra fejeződhet be.

Addig is bárki szabadon barangolhat a virtuális Minas Tirith falai között.

dr. Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com