Hírek

Filmek a színpadon

S-300Egyre gyakrabban landolnak filmalkotások a színházak műsorán. A londoni Old Vic színházban jövő júniusban tartják az Idétlen időkig nyomán született musical világpremierjét, a Lars von Trier Hullámtörés című filmje alapján készült előadást szombaton mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Shrekből készült musical budapesti bemutatóját pedig 2016. május 29-én tartják a Papp László Budapest Sportarénában.

Az Idétlen időkig színházi verzióját az igazgatói székben Kevin Spaceyt követő Matthew Warchus rendezi. A darab színpadra állításánál Warchus Tim Minchin zeneszerző-dalszerzővel, Peter Darling koreográfussal és Rob Howell díszlettervezővel dolgozik együtt. A rendező egy interjújában „intelligens fősodorbeli Broadway-klasszikusként” festette le az új  musicalt, amely ideálisan illik az Old Vic kínálatába. „Arról szól, milyen kevés időnk van arra, hogy valóban a legjobbat hozzuk ki magunkból. Kifinomult, tartalmas dolog romantikus vígjátékba csomagolva” – foglalta össze a darabról alkotott véleményét.

A dán rendező 1996-os kultuszfilmjéről Tom Dugdale, a darab amerikai rendezője a Hullámtörés előadást beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta, nagyon erős hatással volt rá annak idején. „Nem tudok felidézni egyetlen filmet sem, amelyben a színészi játék ennyire erőszakosan és ennyi bájjal fenyegetett volna azzal, hogy áttöri a film keretét, és valósággá válik” – vallotta.

Tom Dugdale – aki a darab zenéjét is jegyzi – elmondta, az a folyamat érdekelte, amely révén egy kész filmművészeti alkotás alapján próbál valami olyan új értéket teremteni, ami nem az eredeti mű reprodukciója. Hozzátette, ez azért nehéz, mert a filmnek erős vizuális hatása van. „Megpróbáltunk olyan látványt teremteni, amely feledteti a film vizuális világát” – jelentette ki a rendező, aki immár harmadszor rendez Kolozsváron. Hozzátette, a filmtől való elszakadást a Besst alakító Pethő Anikó személyisége is segítette. „Ő nem Emily Wattson, helyenként jobb nála” – jelentette ki a rendező. Vivian Nielsen Hullámtörés című művének a magyar színházi változatát Guelmino Sándor és Gecsényi Györgyi készítette, az előadás díszleteit és jelmezeit Carmencita Brojboiu tervezte. A stúdióelőadást 18 év fölötti nézőknek ajánlják.

A hazai közönség számára legizgalmasabb produkciója, a Shrek jövő májusban érkezik. Rosta Mária producer, a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője az MTI-nek kedden elmondta, hogy Shrekként Feke Pál, Fionaként Szinetár Dóra, Sárkány szerepében Szulák Andrea látható majd, Farquaad nagyúr figuráját Serbán Attila alakítja. A további főbb szerepeket Antal Timi, Danics Dóra, Varhegyi Lucas Palmira, Oláh Gergő, Sári Évi, Szabó Dávid és Veress Mónika játssza.

A jövő évi gyereknapra időzített bemutatóról szólva hangsúlyozta, hogy igényes produkciót terveznek. Az előadás díszlet-, jelmez és maszktervezője Erkel „Kentaur” László, a koreográfus Túri Lajos Péter, a zenei vezető Silló István lesz.

Mint felidézte, az első Shrek film történetét feldolgozó musical ősbemutatója 2008-ban volt a New York-i Broadwayn, a londoni West Enden 2011-ben debütált, az utóbbi években pedig Európa több országában láthatta már a közönség. A Dreamworks Animation mozifilmje és William Steig könyve alapján a szövegkönyvet és a dalszövegeket David Lindsay-Abaire készítette, a zene Jeanine Tesori munkája. Az eredeti Broadway-produkciót Jason Moore és Rob Ashford rendezte.

A budapesti előadás rendezője Szente Vajk lesz. A fordítást is ő készítette Galambos Attilával közösen. Szente Vajk volt az, aki háromnegyed évvel ezelőtt megkereste az eddig a magyar őstörténetben mozgó, Szörényi-Bródy műveket színpadra állító Zikkurat Színpadi Ügynökséget a Shrek színrevitelének ötletével – árulta el Rosta Mária, hozzátéve, hogy rögtön igent mondott a rendezőnek, és hamarosan alá is írta a szerződést a Dreamworks magyarországi képviselőjével. A Shrek magyar nyelvű CD-jének elkészítését nyárra tervezik, ez karácsonyra kerülne a piacra, a musical próbaperiódusa 2016 elején kezdődik.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com