Hírek

A Mozinet filmbemutatói 2017 első negyedévében

A 2017-es év első néhány hónapja rendkívül izgalmasnak ígérkezik. A Mozinet forgalmazásában kerül a hazai mozikba többek között az egyik nagy Oscar-esélyesnek számító Jackie Natalie Portman átütő alakításával; illetve a bő másfél évtizednyi nagyjátékfilmes szünet után visszatérő Enyedi Ildikó új filmje, a Berlinale versenyprogramjába beválogatott Testről és lélekről.

Január 12-én érkezik a Ghibli Stúdiótól A vörös teknős. A Ghibli nevéhez olyan kiváló animációs filmek fűződnek, mint a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota és a Szél támad. A stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az Oscar-díjas rövidfilmesnek, Michael Dudok de Witnek nyílt lehetősége rá, hogy a szárnyaik alatt elkészítse első egészestés alkotását.

Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát. A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában különdíjat nyert A vörös teknős kilencévnyi megfeszített munka eredménye. A film produceri feladatait a rendezőként is elismert, legendás Isao Takahata (Szentjánosbogarak sírja) látta el.

Január 26-án a forgalmazó Az állampolgárral jelentkezik. Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake–Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot. Vranik Roland már első játékfilmjéért – Fekete kefe (2005) – elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje – Adás (2009) – nagy sikerrel szerepelt a külföldi filmfesztiválokon. A nemzetközi porondon a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Az állampolgár forgatókönyvét Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion), az SZFE tanára és Vranik Roland rendező közösen jegyzik. E megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

A Mozinet február 9-én egy Oscar-várományos filmet mutat be. A Jackie-ben a First Lady, Jacqueline Bouvier Kennedy felfoghatatlan nyomás alá került 1963 novemberében: dallasi látogatásukkor lelőtték közvetlenül mellette ülő férjét az őket szállító autóban. A férfi elvesztését követően Jackie-nek felül kellett emelkednie a személyes gyászán, méltósággal és állhatatosan vitte tovább JFK szellemi örökségét és mutatott példát az egész világnak.

Pablo Larraín legújabb alkotása intim, egyben szívszorító portré, amely megreformálja az életrajzi film műfaját. A Jackie a címszereplő szemén keresztül mutatja be a tragédiát követő néhány nap eseményeit – Natalie Portman megformálásában, aki lenyűgöző alakításával a kritikusok egyöntetű véleménye szerint elnyerheti második Oscar-díját is.

A forgalmazó február 23-án mutatja be a Stefan Zweig: Búcsú Európától című filmet.

Stefan Zweig hírnevének csúcspontján, 1936-ban emigrációba kényszerült. Egyik percről a másikra elvesztette hazáját és ettől kezdve képtelen volt újra otthon érezni magát a világban. A film egy menekült története – egy hajdani menekülté, aki ma a világ egyik legtöbbet olvasott német nyelvű írója. A többek között Buenos Airesbe, Petrópolisba és New Yorkba kalauzoló, megrendítő erejű alkotás Ausztria hivatalos Oscar-nevezettje volt 2016-ban. Maria Schrader filmje az ízig-vérig európai szerző utolsó éveit dolgozza fel, és az író halálának 75. évfordulóján kerül a magyar mozikba.

A negyedév utolsó bemutatója március 2-án Enyedi Ildikó sokat várt új filmje, a Testről és lélekről. A Cannes-ban Arany Kamerát nyert Az én XX. századom, a Bűvös vadász, a Simon mágus valamint a nagysikerű Terápia című tévésorozat alkotója, Enyedi Ildikó hosszú szünet után ismét nagyjátékfilmet rendezett. A Testről és lélekről bekerült a 2017-es Berlinale versenyprogramjába!

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com