Hírek

Fődíjat nyert Prágában Hajdú Eszter

Hajdú Eszter

Hajdú EszterA Hajdú Eszter rendezte Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm kapta a One World elnevezésű, emberi jogokkal foglalkozó prágai nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál idei, 16. kiadásának a fődíját – tájékoztatta Tereza Hronová, a fesztivál szóvivője az MTI prágai tudósítóját kedden.

Az egész estét betöltő dokumentumfilmek kategóriájában 12 alkotás szerepelt. A nemzetközi zsűri Hajdú Eszter filmjét minősítette a legjobbnak. Az elismerést a rendező szerdán este veszi át a prágai Lucerna moziban.

„A bírósági tárgyalóterem nyomasztó légkörében játszódó film – olvasható a zsűri indoklásában –, ahol gyilkosságok miatt a szélsőjobb négy képviselőjéről ítélkeznek, a mai társadalomról alkot magával ragadó és kompromisszumok nélküli képet.”

Az egyhetes szemlén az érdeklődők több mint száz, az emberi jogokkal foglalkozó dokumentumfilmet láthattak. A filmeket majdnem 30 ezer ember tekintette meg, ami nagyjából a tavalyi rekordnak megfelelő nézőszám. Délelőtt az iskolásoknak vetítettek dokumentumfilmeket. Ezekre tanítóival együtt több mint nyolcezer diák látogatott el – közölte Hronová. A fesztiválon kilenc kategóriában osztottak ki elismerést, nyolcról a nemzetközi zsűri döntött, a kilencediket a nézők szavazatai határozták meg.

A One World fesztivált 1999 óta a Clovek v tísni (Ember szorult helyzetben) nevű csehországi civil humanitárius szervezet rendezi. A fesztivál a maga nemében egyike a legnagyobbaknak a világon. A fesztiválnak az idén több mint 180 cseh és külföldi vendége volt, akik a filmek vetítése után beszélgettek a nézőkkel. A filmeket a következő hetekben helyi szemlék keretében Csehország többtucatnyi városában és falujában is bemutatják.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com