Hírek

Helen Mirren a zsidóktól elrabolt műkincsek visszaadását sürgette Washingtonban

Az elet izei (One Hundred-Foot Journey) Helen Mirren

helen mirrenHelen Mirren a náci megszállás alatt a zsidó családoktól elrabolt műkincsek visszaszolgáltatását sürgette amerikai politikusok előtt Washingtonban.

Az Oscar-díjas brit színésznő a Hölgy aranyban című 2015-ben bemutatott filmjében Maria Altmant alakította, aki hosszú évekig küzdött azért, hogy visszaszerezze a nácik által elrabolt családi kincseit, köztük Klimt híres festményét, Adele Bloch-Bauer I. portréját. Mirren kedden az amerikai szenátus igazságügyi albizottsága előtt szólalt fel a holokauszt során elrablott műkincsek visszaszolgáltatásával foglalkozó törvény tárgyalásán – ismertette a BBC News.

Mirren hangsúlyozta: a műkincseiktől megfosztott zsidó emberek örökségüket veszítették el. A műkincsekhez számos emlék, a családi múltjuk kötődött, ezért is olyan fontos, hogy visszakaphassák őket.

Hetven évvel a háború vége után „szörnyen szomorú”, hogy a holokauszt számos áldozata és családjuk még mindig csak fontolgatja, hogy keressék-e a kárpótlást a műkincsekért, amelyeket elraboltak tőlük vagy amelyeket a legszörnyűbb körülmények között vesztettek el – jelentette ki Mirren és hozzáfűzte, hogy sok emberbe öntene új életet, ha az amerikai kongresszus olyan lépéseket tenne, amelyek biztosítanák ezeknek az ügyeknek az igazságos és jogos rendezését.

Mirren felvetette, hogy hiányzik az ügyek átláthatósága, az érintettek nem jutnak hozzá a lopott műkincsek jelenlegi helyével kapcsolatos információkhoz, és abban sem lehetnek biztosak, hogy a bíróság egyáltalán meghallgatja őket, ezek pedig eltántorítják őket attól, hogy jogi lépéseket tegyenek.

„A múltat ugyan nem változtathatjuk meg, de arra képesek vagyunk, hogy a jelenen változtassunk” – hangsúlyozta, és köszönetet mondott a szenátusnak azért, hogy törvényi megoldásokat keres a problémára.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com