Hírek

Joseph Fiennes Jézus teste után nyomoz

risen Újabb előzetest kapott a januárban mozikba kerülő Risen című dráma, melyben egy nem-hívő oldaláról láthatjuk a feltámadás történetét. Hogy találod meg Jézus testét, ha ő elvileg feltámadt? Főszerepben Joseph Fiennes, Tom Felton és Cliff Curtis.

Krisztust keresztre feszítették, hosszú haláltusát követően távozott az élők világából, majd József és a hívei kérésére tisztességesen eltemették egy sírba. Azonban, hogy követői ne áshassák ki őt, mondván, hogy feltámadt, súlyos követ gördítettek a sír felé és őrök vigyázták Jézus nyughelyét. A sírt egy nap mégis üresen találták. Jézus feltámadt. Vagy…

Ezt a vagy-ot lovagolja meg Kevin Reynolds (Robin Hood: A tolvajok fejedelme, Monte Cristo grófja) legújabb alkotása: mi történt a testtel, ha mégsem kelt életre? A történet alapján egy sikeres és hatalmas hadvezért, Claviust és annak segédjét, Luciust bérlik fel rá, hogy a rejtély után eredjen és megtalálja Jézus eltűnt testét. Érdekes megközelítés ez, hiszen a hívők álláspontjával szemben egy nem-hívő igen csak foghatta a fejét, hogy akkor ez most hogy is van.

Az előzetes alapján a film akár egy izgalmas nyomozós alkotás is lehetne – amely lássuk be kissé idegenen hat egy bibliai részlet ábrázolásakor –, de többször felsejlik azért a hittel való szembesülés, a keresztény tények elfogadása. Sajnos mindez esélyes, hogy hollywoodi érzelgősségbe és giccsbe fordul, de várjuk ki a végét.

Claviust egyébként Fiennes, Luciust pedig mindenki kedvenc Draco Malfoya, Tom Felton alakítja majd. Míg Jézust a mostanában leginkább a Fear The Walking Dead egyik főszereplőjeként számon tartott Cliff Curtis formálja meg. Pontius Pilatust Peter Firth, Mária Magdolnát María Botto, Józsefet pedig Antonio Gil alakítja.

A Risen 2016 januárjában érkezik az amerikai mozikba, magyar forgalmazásáról egyelőre nincsen hír.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.