Hírek

Karlovy Vary 2016: Cseh-brit történelmi alkotással nyílik meg az 51. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban

anthropoidSean Ellis neves brit rendező Anthropoid című, cseh-brit koprodukcióban készült nagyszabású történelmi filmjének ünnepi bemutatásával nyílik meg július elsején a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az 51. nemzetközi filmfesztivál.

A Reinhard Heydrich, a Cseh-Morva Protektorátus náci helytartója ellen a 2. világháború idején Prágában elkövetett merényletről készült alkotás világpremierén jelen lesz a rendező, továbbá a főszereplők: Jamie Dornan, Charlotte Le Bon, Ana Geislerová és Toby Jones színészek. “Tekintettel arra, hogy ez a cseh-brit koprodukció művészi eszközökkel a csehszlovák történelem egyik kulcsfontosságú eseményét dolgozza fel, úgy döntöttünk, hogy a világpremiert az esemény évfordulóján jelentjük be” – mondta Jirí Bartoska, a nemzetközi filmszemle elnöke újságíróknak a sajtótájékoztatón.

A londoni emigráns cseh kormány által küldött ejtőernyősök 1942. május 27-én Prágában merényletet követtek el Reinhard Heydrich, a nácik által életre hívott és megszállt Cseh-Morva Protektorátus helytartója ellen, aki sebeibe belehalt. Ezután rendelték el a németek június 10-én Lidice, majd két hét múlva Lezáky teljes megsemmisítését. A lakosokat agyonlőtték, illetve koncentrációs táborba hurcolták. Az ejtőernyősök a prágai pravoszláv templom kriptájában bújtak meg és több napi harc után 1942. június 18-án ott végeztek velük a nácik. A cseh történészek között mai napig tartó éles vita van arról, hogyan kell értékelni a merényletet. Az egyik oldal szerint olyan rendkívüli hősi tett volt, amellyel a csehek beírták magukat a náciellenes harcba, míg a másik oldal azt állítja, hogy Eduard Benes akkori csehszlovák vezető politikailag elhibázott döntéséről van szó, amely felesleges áldozatokat és terrort eredményezett. Az 51. nemzetközi filmfesztivált Karlovy Varyban július 1. és 9. között rendezik.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.