Hírek

Karlovy Vary 2016: Tizenkét filmet vetítenek a filmfesztivál versenyprogramjában Karlovy Varyban

ernellaTizenkét játékfilm, köztük egy magyar alkotás indul a Kristályglóbuszért, a mustra fődíjáért az 51. nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában Karlovy Varyban.

A magyar versenyfilmet, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotását Karel Och “érdekes kamaradrámaként” jellemezte. A versenyprogramban egyebek között orosz, német, olasz filmet is vetítenek. A művek között ezúttal kivételesen nincs francia játékfilm. A cseh és szlovák filmművészetet a prágai Jan Hrebejk rendezte Tanítónő (Ucitelka) című szlovák-cseh koprodukciós alkotás képviseli.

Európa egyik legnépszerűbb és Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválját július 1. és 9. között rendezik a nyugat-csehországi fürdővárosban, amelyen mintegy 150 alkotás szerepel az idei programban. A kísérőrendezvényeken vetített alkotásokkal együtt a nézők ezúttal is mintegy 200filmből válogathatnak majd. Az East of the West szekcióban tíz filmnek Karlovy Varyban lesz a nemzetközi bemutatója. A szekció szemléje magyar film, Till Attila Tiszta szívvel című darabjával indul.

A mustra Karlovy Varyban Sean Ellis brit rendező Anthropoid című, cseh-brit koprodukcióban készült nagyszabású történelmi filmjének ünnepi bemutatásával nyílik meg. A Reinhard Heydrich, a Cseh-Morva Protektorátus náci helytartója ellen a 2. világháború idején Prágában elkövetett merényletről szóló alkotás világpremierén jelen lesz a rendező, továbbá a főszereplők: Jamie Dornan, Charlotte Le Bon, Anna Geislerová és Toby Jones színészek közölte Uljana Donátová, a filmszemle szóvivője. A rangos filmszemlére további híres vendégeket is várnak, de konkrét neveket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com