Hírek

Két Mozinet-film a Cannes-i versenyprogramban

bruno dumont slack bay ma loute

cannes_2016Április 14-én délelőtt tartották a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál sajtótájékoztatóját, és kihirdették a fesztivál Hivatalos Versenyprogramját. A világ legjelentősebb filmes megmérettetésén, május 11. és 22. között már biztos, hogy versenyeznek az alábbi filmek, amelyek az év második felében a Mozinet forgalmazásában kerülnek a magyarországi mozikba: A szobalány és a Slack Bay.

A SZOBALÁNY

A világ legismertebb dél-koreai rendezője, Park Chan-Wook olyan remekművekkel alapozta meg hírnevét, mint a Bosszú-trilógia – köztük az Oldboy – vagy legutóbb az amerikai produkcióként, Mia Wasikowska és Nicole Kidman főszereplésével készült Vonzások. A Berlinben korábban Arany Medvét, Velencében Kis Arany Oroszlánt, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a Zsűri Díját és a Nagydíjat már egyaránt elnyerő alkotó legújabb mozijával ismét a cannes-i versenyprogramban mutatkozik be a világ előtt.

park chan wook a szobalany the handmaiden

A szobalány Sarah Waters írónő (Suhog a selyem, libben a bársony) egyik regényén alapul, azonban a film a cselekményt az 1930-as évek Koreájába, azaz a japán megszállás alatti évekbe helyezi. Egy szélhámos férfi meg szeretné kaparintani a kiszemelt fiatal és gazdag asszony vagyonát és céljainak eléréséhez semmitől sem riad vissza. Kitanít egy ifjú zsebtolvajt, akinek szobalányként kell az asszony bizalmába – és természetesen a tárcájába – férkőznie.

Ahogy Park Chan-Wooktól megszokhattuk, e fülledt és feszült hatalmi játék még a legedzettebb nézőknek is tartogat meglepetéseket!

Eredeti cím: Agassi / The Handmaiden
Várható magyarországi bemutató: 2016. ősz

SLACK BAY

A festői szépségű észak-franciaországi partoknál több turista rejtélyes módon eltűnik 1910 nyarán. A hírhedt nyomozópáros, Machin és Malfoy a Slack-öbölnél kezd nyomozni – a tenger és a Slack folyó találkozásánál, amely kizárólag dagálykor jön létre.

bruno dumont slack bay ma loute

Az itt lakók nagy része halászatból és osztrigatenyésztésből él, a furcsa, zárt közösség egyik meghatározó családja Bréforték. A burzsoá Van Peteghem família csak nyaranta látogat el a tengerre néző kastélyukba, és a dekadens őrültekből álló kompániájuk örömmel tölti együtt a mindennapjait a Bréfortékkel, csak hogy felsőbbrendűségüket bizonygassák. Azonban a két család fiataljai összeszűrik a levet, ezzel alaposan felrázva a hétköznapokat. Közben egyre többen tűnnek el a tengerpartról, a két nyomozó tehetetlen.

Az Arany Pálma-díjas rendező, Bruno Dumont (Flandria) legújabb filmjével visszatér a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. Ez az abszurd, őrült tempójú vígjáték olyan sztárokat vonultat fel, mint Fabrice Luchini (Szerelem a hatodikon, Gemma Bovery), az Oscar-díjas Juliette Binoche (Az angol beteg, Sils Maria felhői) és Valeria Bruni Tedeschi (Lépcsőházi történetek, Esélylesők). Dumont legutóbbi alkotása, a tévésorozatként és mozifilmként is bemutatott A kis kutyafülű gyorsan kultstátuszba emelkedett szerte a világon, a nagy presztízsű filmes szaklap, a Cahiers du Cinéma az év legjobbjának választotta. A Slack Bay ennek a sorozatnak a hangulatát viszi tovább, ezúttal még több humorral és világsztárokkal.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. A kortárs francia és amerikai költészet és a film kapcsolatáról ír disszertációt. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. szatmarizsofi@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com