Hírek

Kós Béla: a népi életmód értékeit mutatja be a sztánai filmszemle

sztánaA letűnt, kihalóban lévő népi életmód értékeit, a szék- és kapufaragók, cipészek, téglavetők, prímások világát mutatja be az erdélyi Sztánán augusztus végén tartandó II. Nemzetközi Népismereti Filmfesztivál – mondta Kós Béla főszervező az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Az építész Kós Károly unokája, a néprajzkutató Kós Károly fia, a Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta: az idei mustrára 33 filmalkotás érkezett szellemi néprajz, tárgyi néprajz, portré és az élő néprajznak nevezett ifjúsági kategóriában. Mint korábban az MTI-nek elmondta, Erdély mellett Muravidékről, Felvidékről és a Vajdaságból is érkeztek pályamunkák.

Az M1-en elmondta, hogy a néprajzos és filmes szakemberek által végzett budapesti előzsűrizés után 18 alkotás kerül ki Sztánára, ebből 5 filmet versenyen kívül vetítenek majd le augusztus 28. és 30. között.

A tavaly debütáló filmfesztivál első évében 60 filmmel neveztek. Kós Béla szerint idén azért érkezhetett kevesebb pályamunka, mert szigorítottak a feltételeken: csak 2010 után készült filmekkel lehetett nevezni. A filmek legfeljebb 50 percesek lehettek, de alsó határt nem szabtak, a legrövidebb így 4 perces, a filmek zöme pedig 25-35 perc hosszú – részletezte.

Kós Károly (1883-1977) építész, író, grafikus az erdélyi magyarság egyik meghatározó személyisége volt a 20. században, aki a nyarakat szívesen töltötte a kalotaszegi Sztánán, majd később ott is élt. Emlékét ápolja a róla elnevezett magyarországi közhasznú alapítvány, amely a népi életmód értékeinek feltárását, megmentését, bemutatását és továbbörökítését tűzte ki céljául.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com