Hírek

Lezajlott az Anyám és más futóbolondok a családból díszbemutatója

anyam_es_mas_futobolondok_a_csaladbol_stabfoto_1Fekete Ibolya (Chico, Bolse Vita) legújabb filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból november 5-től látható országszerte a hazai mozikban. A hétfői vörös szőnyeges díszbemutatón az este során részt vett majdnem a teljes stáb – a film szereplői, mások mellett Ónodi Eszter, Básti Juli, Gáspár Tibor, Szabó T. Anna, Cserna Antal illetve az idén 101 éves Danuta Szaflarska is.

Fekete Ibolya filmje négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencven négy évet él és huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja a férjét meg a lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol. Márpedig veszély mindig van: a 20. század viszontagságos eseményei elől rendre tovább kell állniuk. Át kell vészelni két világháborút, 1956-ot és még sok minden mást. De mindez nem rontja a kedvüket, mindegy, hová veti őket a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé. Hurcolkodnak át az életen, egymásnak vetett háttal, önfeledten.

A rendező korábban úgy nyilatkozott a Filmvilágnak tervéről: „Úgy képzelem, hogy sokunk családtörténete ez. Másokkal persze nem pont így estek meg a dolgok, de kicsiny ország ez, s ugyanaz a történelem dobált minket össze-vissza. Nincs unalmas magyar családtörténet – mindegyik zaklatott, képtelen, alig túlélhető, olykor véres is, de mindenképp kizökkent logikájú. Pedig a legtöbb családdal semmi világra szóló nem történt, csak végigcsinálta az istenverte 20. századot. Amelyben történelmi fordulónként – és volt belőlük elég – semmiért vesztek el életek, nem is csak évek, ahogy Sztevanovity Dusán olyan szépen írta, „mint a zálogban hagyott ruhák”. Mulatságos és viharos filmet terveztem. Otthonosat. Még így az utolsó pillanatban összerakni a múlt század vaskos, gazdag szövetét, amíg még elevenek bennünk a magunk és a szüleink emlékei. Mert nagyon vége lett a 20. századnak, szinte semmi nem került át belőle a 21-be, nincs kontinuitás”.

Ónodi Eszter, Danuta Szaflarska és Fekete Ibolya -- Fotó: Szlovák Judit
Ónodi Eszter, Danuta Szaflarska és Fekete Ibolya — Fotó: Szlovák Judit

Az Anyám és más futóbolondok a családból november 5-től látható országszerte a magyar mozikban.

vertigo

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com