Hírek

Lupita Nyong’o és David Oyelowo egy sakkos drámában – Queen of Katwe előzetes

queenofkat Színes és ötletes plakátot, valamint megkapó előzetest kapott az igaz történetet feldogozó Queen of Katwe című legújabb Disney film. A különös történet főszerepeiben Lupita Nyong’o, David Oyelowo és Madina Nalwanga.

A film egy ugandai kislányról szól, aki borzalmas szegénységből küzdötte fel magát és egész családját egy jobb élet felé. Hogy mivel? Sakkal. A megtörtént esetet feldolgozó alkotásban a 10 éves Phiona, őt alakítja az elsőfilmes Madina Nalwanga testvéreivel és édesanyjával (Lupita Nyong’o) él Katwa-ban, Kampala egyik legszegényebb nyomornegyedében. Keserves mindennapjaikat azonban megváltoztatja egy misszionárius, Robert Katende (David Oyelowo), aki sakkot tanít elsősorban a közösség kisfiúinak. Phiona hamar beleszeret a játékba, kivételes tehetsége pedig szépen lassan kiütközik a meccsek során.

Katende szárnyai alá veszi a lányt és egyre többet foglalkozik képességeivel, azonban Harriet, Phiona anyja sok ideig rossz szemmel nézi a történéseket és nem támogatja lányát. Az egész életében keményen dolgozó, a helyzetét jó ideje elfogadó nő filozófiája ugyanis így szól, ne várj túl sokat az élettől, mert akkor nem fogsz csalódni. Tanító és tanítvány azonban nem adja fel, a lány pedig sorra nyeri a helyi, majd a komolyabb versenyeket is. Talán eljött az ideje, hogy a család mégis felemelkedjen és egy szebb jövőben reménykedhessen.

A filmet Mira Nair (Esküvő monszun idején, Hiúság vására) rendezi, a forgatókönyvet pedig William Wheeler (Beugratás, Ray Donovan epizódok) írja Tim Crothers regénye alapján. Az előzetes érdekes, felemelő és tökéletes rá, hogy ismét rádöbbenjünk, milyen körülmények között is élnek szerte a világon a különböző emberek. Hogy Nyong’o és Oyelowo színészi játékában nem lesz kivetni való, az biztos, de nagyon úgy tűnik, hogy a főszerepet kapó Madina Nalwaga személyében is egy komoly új tehetséget láthatunk majd.

A Queen of Katwe című egyébként Disney film szeptemberben érkezik az amerikai mozikba, reméljük egyszer valamilyen formában hozzánk is eljut.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com