Hírek

Magyar alkotások Lengyelország nyári filmfesztiválján

titita(680x480)Fekete Ibolya, Szász Attila, Varga Ágota és Almási Tamás filmjei versenyeznek a 45. lubuskói nyárifilmnapokon, a lengyelországi Lagówban.

Lengyelország Lubuskie tartománya idén 45. alkalommal ad otthont a napokban a nyári filmnapoknak, mely az ország kiemelkedő kulturális eseményeinek egyike. Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című legutóbbi mozifilmje és Szász Attila Félvilág című tévéfilmje indul a fesztivál fődíjáért a fikciós alkotások versenyében. A filmalap támogatásával magyar-német-bolgár koprodukcióban készült Anyám és más futóbolondok a családból című film nemzetközi fesztiválkörútja nemrég kezdődött. Múlt héten látható volt Brüsszel és Moszkva rangos filmfesztiváljain, valamint a napokban Németország nagyszabású nyári filmünnepén, a Filmfest Münchenen is. A magyar mozikban több mint 36 ezer nézőt elért film főszerepeiben Ónodi Eszter, Básti Juli és a százegy éves lengyel színésznő, Danuta Szaflarska remekel. Fekete Ibolya filmje négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évekig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében, mindegy hová veti a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé.

A dokumentumfilmek lagówi versenyében Varga Ágota Szülei szeme és Almási Tamás tavaly Szarajevóban díjazott Tititá című egészestés alkotásai indulnak. Versenyen kívül vetítik Goda Kriszta Veszettek című filmjét, továbbá a fesztivál 45. évfordulója alkalmából Fliegauf Bence Dealer című alkotását, amely 2004-ben díjat nyert Lagówban.

A fesztivál hétfő esti megnyitóján a lagówi amfiteátrumban ünnepélyes keretek között mutatták be Nemes Jeles László világhírű első mozifilmjét, az Oscar-díjas Saul fiát. A lagówi filmfesztivált 1969 óta rendezik meg, a filmvetítések és közönségtalálkozók szemináriumokkal, festészeti és fotótárlatokkal, koncertekkel és színházi előadásokkal egészülnek ki.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com