Hírek

Magyar rendező nyert az amszterdami IDFA-n

Horcher_GaborHörcher Gábor Drifter című filmjével elnyerte a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) elsőfilmes díját.

Péntek este adták át a dokumentumfilmek világelső nemzetközi seregszemléje, az IDFA díjait.. Az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon Hörcher Gábor Drifter című alkotásáért elnyerte a legjobb elsőfilmes díját. A rendező személyesen vette át a rangos elismerést. Az IDFA elsőfilmes versenyébe (First Appearance) idén 15 alkotás kapott meghívást. A díjakról öttagú nemzetközi szakmai zsűri döntött, és indoklásában kiemelte a Drifter című film gyönyörű képi világát és kifinomult vágását is.

Hörcher Gábor 72 perces filmje egy Bakony-vidéki sváb, roma, magyar gyökerű fiatal fiúról szól, aki elhatározza, hogy rally versenyző lesz. A korábban Roma Rally munkacímen futó film aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről, és sajátos módon mutatja be helyzetüket. A dokumentumfilm forgatása közel 4 évig tartott, a filmtervet korábban már több nemzetközi szakmai fórumon díjazták, többek között Szarajevóban és Lipcsében is.

A Drifter a KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készült. Producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György. A filmet Becsey Kristóf és a rendező Hörcher Gábor fényképezte. Az alkotók az amszterdami bemutatón a Filmalap támogatásával vettek részt.

Végh Márton

Gondolatban voltam már tanár, író, fényképész, operatőr és vágó. Jelenleg a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatójaként az újságírás foglalkoztat leginkább. Ezen a területen úgy érzem kibontakoztathatom írói ambícióimat, ráadásul mindezt összeköthetem filmek iránti rajongásommal, ami egész életemet végigkísérte:

Gyermekként lenyűgözött nagypapám videótékája. Általános iskolásként a kamera előtt, középiskolásként a kamera mögött tevékenykedtem. 2005-ben egy filmes pályázat fődíjaként egy hetes hollywoodi vakáción vehettem részt, majd jegyeket kezeltem a helyi multiplexben. Egyetemi záródolgozatomat a magyar horrorfilmek utáni kutatásnak szenteltem, jelenleg pedig a Filmtekercs gyakornoki programjának köszönhetem, hogy kapcsolatom a filmekkel tovább mélyíthetem.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com