Hírek

Makk Károly-életműkiállítás nyílik a Paksi Képtárban

hazasziklak

A 87 éves filmrendező, Makk Károly életművét mutatja be pénteken nyíló új tárlatán a Paksi Képtár. A kiállítás különlegessége, hogy a termekben az alkotó általa készített nyolc mozit, illetve négy róla szóló mozgóképet vetítenek egy időben, folyamatosan.

Magyarországon egyedülálló az a megközelítés, ahogy a Paksi Képtár megjeleníti a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező szűkített életművét – hangsúlyozta Prosek Zoltán, a képtár vezetője.

Kitért arra, hogy a magyarországi kiállítóhelyek általában nem foglalkoznak filmmel, illetve ha igen, akkor videoinstalláció keretében. A Paksi Képtár a Nyugaton már elterjedt gyakorlatot követi azzal, hogy több filmet párhuzamosan, vágatlanul „loopolva”, végtelenítve vetítenek.

A termekben bokszokat alakítottak ki, ezekben helyezték el a projektorokat, amelyeken szünet nélkül mennek a kiválasztott filmek, többek között a Ház a sziklák alatt (1958), a Megszállottak (1961) vagy Az utolsó előtti ember (1963). A kiállítóhely Makk Károllyal közösen választotta ki a legfontosabb műveket, egyfajta szereplői, történeti, időbeni párhuzamok alapján, egy szálra felfűzve.

A tárlatot pénteken 18 órakor az alkotó jelenlétében Mészáros Márta és Pálfi György filmrendező nyitja meg. A kiállítás november 3-ig látogatható.

Prosek Zoltán kiemelte: kezdeményezésükkel múzeumi környezetbe kerülnek a filmek, ami azért fontos, mert jelenleg komoly szakmai dilemma, miként lehet filméletműveket múzeumban elhelyezni, nemcsak kiállítási, hanem gyűjteményi darabként.

A vezető elmondta, hogy a Paksi Képtár gyűjteményében sok film van, az intézmény kiállítási profiljában is szerepel a film. Fliegauf Bence, Kardos Sándor és egy képzőművész, Nemes Csaba Balázs Béla Stúdióban készült filmjeit korábban már bemutatták, ezt követi a Makk Károlyról szóló anyag, a következő Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező munkásságának megjelenítése lesz.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com