Hírek

Még több moziban élvezhetitek az 5. Mozinet Filmnapokat

mozinet Az 5. Mozinet Filmnapok kilenc filmet mutat be jóval a magyarországi országos moziforgalmazás előtt október 8-11. között. A Filmnapok programját immár még több város élvezheti, ugyanis újabb filmszínházak csatlakoztak a programhoz.

Immár Budapest, Debrecen, Eger, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szentendre, Székesfehérvár, Szolnok és Szombathely mozijaiban is láthatók a világ filmfesztiváljának legnagyobb sikerei.

A cannes-i versenyprogramból láthatjuk az Oscar-jelölt Michael Fassbender és az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével készült, színészileg és vizuálisan is lenyűgöző Macbeth-et és Paolo Sorrentino új filmjét, az Ifjúságot, amely az Oscar-nyertes A nagy szépség óta készült első filmje, Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz és Paul Dano főszereplésével.

A cannes-i Un Certain Regard szekció fődíját nyerte el a Kosok, amely egy izlandi birkatenyésztő testvérpár történetét meséli el, az északi filmek letagadhatatlan stílusában. Szintén Izlandról érkezik a Fúsi, amelynek túlsúlyos címszereplője 43 évesen végre rászánja magát, hogy különköltözzön az anyjától. Dagur Kári finom humorral átszőtt, érzelemgazdag moziját a Berlinalén mutatták be először, majd a Tribecán a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját nyerte.

Ugyancsak Berlinben debütált a román Radu Jude Aferim!-je, elnyerve a fesztivál Ezüst Medve díját a legjobb rendezésért. A XIX. században játszódó alkotás főszereplői egy megszökött cigány rabszolgát keresnek: a fekete-fehér film tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél.

Bulgáriában forgott, San Sebastianban mutatták be, majd az egész világot bejárta a nemrégiben LUX-díjra jelölt A lecke, amely hazánkban is aktuális témát dolgoz fel. Egy tanárnő megszállottan próbálja kideríteni, hogy az osztályában melyik diák lopja meg a többieket, de közben ő maga is egyre kilátástalanabb anyagi helyzetbe kerül és egyre kétségbeesettebb lépésekre szánja el magát.

Két francia nyelvű filmet is most láthat először a közönség, a Legújabb testamentum Jaco von Dormael (Mr. Nobody) belga rendező legújabbja, amelynek története szerint Isten (Benoît Poelvoorde) nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. A fekete komédiának Cannes-ban tartották a világpremierjét a Rendezők Kéthete szekcióban, ahogy Thomas Bidegain (az Arany Pálma-díjas Jacques Audiard állandó forgatókönyvírója) rendező bemutatkozásának, a Cowboyoknak is.

Utóbbi főszereplője (François Damiens) tinédzser lányát keresi, aki elhagyta a családot egy muszlim fundamentalista fiúért. Országokon, majd kontinenseken keresztül követi a lányt, egész életét ennek szentelve.

Az olasz Duccio Chiarini első filmje, a Szűkölő kamaszkor a felnőtté válás témáját dolgozza fel, és Berlin, Stockholm és Seattle fesztiváljait megjárva jut el hozzánk.

A premierfilmek mellett a filmnapok hagyományaihoz híven néhány korábbi sikerfilm is újra terítékre kerül, mint például a Saul fia, az Eszeveszett mesék és a Büszkeség és bányászélet.

A Művész Mozi programját itt, és a Facebook eseménynél az országos vetítési időpontokat is megnézhetitek.

Helyszínek:

Budapest – Uránia Nemzeti Filmszínház, Művész mozi
Debrecen – Apolló mozi
Eger – Kepes Központ
Jászberény – Lehel Film-Színház
Kecskemét – Otthon mozi
Miskolc – Művészetek Háza
Nyíregyháza – Krúdy mozi
Pécs – Apolló mozi
Szeged – Belvárosi mozi
Szentendre – P’Art Mozi
Székesfehérvár – Barátság mozi
Szolnok – Tisza mozi
Szombathely – Agóra Savaria mozi

Mozinet