Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (okt. 17.-okt. 23.)

programajanloEzen a héten igazi klasszikusokat nézhetsz szerte a városban és  vidéken egyaránt. Forradalmi hevületben vagy éppen minden elől elvonulva takaróval és teával, azt te döntöd el. Mi kínálunk mindkét hangulathoz néznivalót.

Hétfő

Nézőképző
Facebook esemény. Átrium Film-Színház, 11:00

Az Átrium NézőKépző az ókori Egyiptom és Amerika felfedezésével, illetve filmművészetével foglalkozik.

nezokepzo

Kedd

Lumiére Filmklub – Két nap, egy éjszaka
Facebook esemény. Európa Pont, 19:00

Marion Cotillard smink nélkül, atlétatrikóban is istennő a Dardenne-fivérek új drámájában. Felemelő film a mindennapok drámáiról, a kitartásról és a szolidaritásról.” – írja Gyöngyösi Lilla kollégám a filmről. Jean-Pierre és Luc Dardenne (Srác biciklivel, A gyermek, Lorna csendje) olyannyira magával ragadott minket, hogy Lilla, Nardai Dorinűval együtt duplakritikát írt a filmről. Elolvasom…

Az esemény vendége Dr. Hajdú-Dudás Mária munkajogász.
Az est házigazdája Gyárfás Dorka, a Lumiére Filmklub kurátora és Bujdosó Bori, újságíró.

https://www.youtube.com/watch?v=GLHan0Ii3q8

Hetifilm
Facebook oldal. Bárhol. Bármikor.

Ha mégsem szeretnél kimozdulni valamelyik estén a héten, de szívesen megnéznél egy filmet, ugyanakkor nem akarsz a kiválasztással és beszerzéssel foglalkozni, akkor neked találták ki a Hetifilmet. Itt ugyanis heti 5 új filmet nézhetsz meg online, amelynek kiválasztásában a Filmtekercs is rész vesz, mit több, a filmek ajánlóit is mi szolgáltatjuk, amelyek alapján eldöntheted, melyik filmhez van kedved éppen.

Ha volt már olyan, hogy egy rendező új filmje kapcsán szívesen megnézted volna valamelyik korábbi alkotását, vagy éppen vasárnap délután egy igazi kuckós-romantikus filmre, netán éppen egy igazi pörgős hétbúcsúztatóra vágytál, a válogatásnak köszönhetően szinte biztos, hogy megtalálhatod a neked kedves filmet.

Keddtől elérhető friss filmek a Hetifilmen:
The Master
Elsa és Fred
Erik, a viking
A gyilkos bennem él
Jelenetek egy házasságból

Ha Bergman némi feszültséget okozott benned a házasság intézményével kapcsolatban, ajánlunk neked 60 szuper romantikus filmet, amit látnod kell, miután megházasodtál! Itt a lista!

Ha nem is éppen az aktuális héten, ott a regisztrálás után szintén elérhető archívum. Egyszerre tehát mindig 20 film érhető el az oldalon, magyar és eredeti hangsávval, többnyelvű felirattal.

Ha szeretnél többit is megtudni a Hetifilmről, olvassátok el az alapító Balázs Zoltánnal készült interjúnkat.

hetifilm-42-het

Szerda

Utószó – Krasznahorkai László
Facebook oldal. Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, 18:00

A 2003-as Megy a világ című elbeszéléskötete után három évvel idén ismét új könyvet jelentet meg a kiváló Krasznahorkai László, akinek Báró Wenkcheim hazatér című regénye szeptember 15-én került a boltokba.

Olvasd el Tarr Béla 60. születésnapjára írt tárcánkat!

Krasznahorkai László egész életművét összegző regénye apokalipszis és karnevál, érzékeny szatíra és dráma és tragikus zárlat, melyben mindenki megkapja a magáét: aki nevetni akar, nevethet, aki elérzékenyülni, az elérzékenyül. A Sátántangó felejthetetlen táncrendje után itt is tánclépésekben haladunk a kamionhosszú-szuggesztív világmondatok fenséges hömpölygésével a vég elől a vég felé.”

A szerzővel Gyöngyössy Csaba beszélget.

krasznahorkai-laszlo

Ettore Scola: A postakocsi / Műcsarnok Filmklub
Facebook esemény. Műcsarnok, 18:00

Nem hagyományos történelmi, inkább gondolati-filozofikus film lenyűgöző szereposztással (Hanna Schygulla, Marcello Mastroianni, Jean-Louis Barrault).

Az eheti Műcsarnok Filmklubbon Bárdos Judit filmesztéta tart előadást.

Hanna Schygulla, a német filmes újhullám meghatározó alakja, Rainer Werner Fassbinder életművének szerves része (A vendégmunkás, 1969; Petra von Kant keserű könnyei, 1972; Maria Braun házassága, 1979). Fassbinderről több cikkünk is megjelent, ha még több filmben és szerepben szeretnéd látni Schygullát, semmiképp se feledkezz meg Fassbinderről.

Szemrevaló 2015: Fassbinder és a hisztérikus melodráma

Filmklub Kispesten / Agnès Varda: Sem fedél, sem törvény
Facebook esemény. MET Méltóság Napja Templom, 18:00

Agnès Varda a francia film legjelentősebb női filmrendezője és az egyetlen nő az új hullám rendezői között. Első filmjét a sci-fi válogatásunkban is bőszen magasztalt Chris Marker és Alain Resnais biztatására forgatta 1954-ben (Pointe Courte). A Sem fedél, sem törvény premierje jóval később, 1985-ben érkezett el. Megérint és felébreszt a közönyből.

Az alábbi linken érdekes interjút olvashattok a rendezővel, angol nyelven.

sans-toit-ni-loi

Yann Tiersen / CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
Facebook esemény. Müpa Budapest, 20:00

Nincs éles határ a klasszikus és a populáris zene között, szabadon dolgozhatsz bármelyik területen. Számomra természetes a különböző hangszerek, textúrák, hangok és zajok használata, természetes a sokszínűség, mert pontosan ilyen az élet is” – nyilatkozta Yann Tiersen.

A budapesti közönség már találkozhatott vele, ezúttal egy szólóesttel tér vissza.

Víg Mihály – Líra
Facebook esemény. Hunnia Bisztró, 21:00

Tarr-filmek. Balaton. Víg Mihály. Ez a program nem szorul ennél több magyarázatra, pláne, hogy minden jegy elkelt már. Így akinek már van jegye, annak garantáltan jól telik a hétfő este, akinek még nincs, az sajnálhatja. Aki pedig nem ismeri Víg Mihályt, sürgősen nézzen utána. Fantasztikus.

Az est folyamán felhangzanak Mihály legújabb munkái Ady Endrétől, Cseh Tamástól, lesznek filmzenék, cigánydalok….

Csütörtök

Filmvetítés 1956 emlékére
Facebook esemény. MÚOSZ székház – Sajtóház, 16:30

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete és a Wesley János Főiskola bemutatja André Libik 12 nap félelem és remény között című, magyarul feliratozott német dokumentumfilmjét 1956-ról.

A vetítés előtt 15 órai kezdettel a MÚOSz ünnepélyt rendez, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vár. A vetítés után Mécs Imre, a forradalom halálra ítélt résztvevője beszélget a nézőkkel.

Taiwan DOX – Tajvani Dokumentumfilm Napok
Facebook esemény. Toldi Mozi, 18:00

Az immár második alkalommal megrendezésre kerülő TAIWAN DOX – Tajvani Dokumentumfilm Napok alatt levetítendő 7 filmalkotás betekintést enged a tajvani őslakosság életébe, a bulvármédia robbanásszerű fejlődésébe, és az ember és a természet kapcsolatába. A filmeket magyar és angol felirattal vetítik.

A hét film pedig:
Alis álmai (október 20.)
Az őserdő éneke (október 21.)
Jégtörés (október 21.)
Az alma íze (október 21.)
Óceán (október 22.)
Ugorj, Ashin! (október 22.)
Ugrás fiúk! (október 22.)

taiwan-dox-2016

Péntek

Antonioni: Nagyítás / Godot Filmklub
Facebook esemény. Godot Filmklub, 19:00

Ha mondanunk kellene egy filmet, amit nagyra tartunk és tisztelünk, az Antonioni egyik sokat emlegetett remekműve, a Nagyítás. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy külön rovatot neveztünk el róla.

A Nagyítás fotósa, aki nem filozófus, szeretné a dolgokat közelebbről látni. Ez azáltal teljesül, hogy olyannyira felnagyítja a képet, hogy maga a kép tárgya szétbomnlik és eltűnik. Tehát van egy olyan pillanat, amiben valóságot ragadunk meg, de aztán a pillanat elmúlik. Részben ez a Nagyítás jelentése is.[1] – nyilatkozta a rendező.

A film előtt rövid bevezetőt mond, a végén a beszélgetést vezeti: Reményi Róbert filmesztéta (filmklub vezető).

blow-up_antonioni

Mike Nichols: Nem félünk a farkastól / Film-Virage Kulturális Egyesület
Facebook esemény. Pécsi Kulturális Központ, 19:00

Mike Nichols az egyik valaha élt legismertebb filmrendező. A Nem félünk a farkastól klasszikusában (amely egyébként, akárcsak a Nagyítás, 1966-ra datálható), négy szupertehetségnek köszöneti sikereit (Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal, Sandy Dennis), amellett, hogy a Nicholst is Orson Welleshez kezdték el hasonlítani a premiert követően.

Akinek még mindig nem állt össze, kiről is beszélek, annak néhány ütős filmcím: A dolgozó lányDiploma előtt, Silkwood, Angyalok Amerikában, Közelebb…

Szombat

Irodalom és animáció a Primanimán
Facebook esemény. Primanima, 15:45

A Primanimán idén a Window Horses című egészestés kanadai filmen túl, amelynek kindulópontja a költészet, több rövidfilm és egy pódiumbeszélgetés is foglalkozik az animáció és az irodalom kapcsolatával. A kortárs írók részvételével tartott beszélgetést Vágó Csaba történész vezeti Kemény István költővel, Kerékgyártó István és Czeglédi András filozófus–esztétákkal.

Primanima 2016: Egy kínai-kanadai-iráni költőnő csadorban – Rosie Ming lírai utazása Perzsiába

Puskin Kuckó
Weboldal. Puskin Mozi, 10:00

A Puskin Kuckó eheti kínálatában szombaton A Graffaló és A Graffalókölyök lesz terítéken, vasárnap egy kedves Rajzfilmsorozat-meseválogatást nézhettek meg többek között Frakk-kal, a macskák rémével, Pom Pommal, A kockásfülű nyúllal.

puskin-kucko

Ernelláék Farkaséknál – filmvetítés és közönségtalálkozó
Facebook esemény. B32 Galéria és Kultúrtér, 19:00

„Szerintem úgy jó dolgozni, hogy megnyitja magát az ember. Nem színész és néző áll egymással szemben, nem érdemes pajzsot tartanunk magunk előtt – látszik is, ha valaki így tesz –, hanem ember és ember kommunikál. Megmutattuk ezt a teret, mert ez a tér, a lakás, mi vagyunk.”

Olvasd el az Ernelláék Farkasáknál
alkotóival készült interjúnkat!

A vetítés után Oltai Kata művésezttörténész beszélget az alkotókkal.

Családi körben – Ernelláék Farkaséknál

Amerikai história X és A texasi láncfűrészes mészárlás / Bem Mozi
Facebook esemény. Bem Mozi, 18:00
Facebook esemény. Bem Mozi, 23:00

Két alapmű tinédzserkorunkból, amiket most egy este alatt nézhetünk újra a Bem Moziban.
Az Amerika história X-ben Edward Norton a gyűlölet filozófiáját tárja elénk, saját életútján keresztül. A Norton alakította Derek Vinyard és a mi együttérzésünk is próbára tevődik a film során, miközben elementáris erővel sodródunk a rendező, Tony Kaye (A mintatanár) kedve szerint.

A texasi lűncfűrészes mészárlás 33 megölt ember, 33 lemészárolt áldozat földi maradványait találták meg, sokak szerint minden idők legszörnyűbb, többszörös gyilkosságának helyszínén. Az áldozatainak bőréből készült groteszk maszkot viselő, láncfűrészét fenyegetően meglóbáló gyilkos a lapok címoldalára került. A megtörtént esetet feldolgozó film hátborzongató utazásra hívja a nézőt…

taxasi-lancfureszes

Vasárnap

Amadeus/ Bem Mozi
Facebook esemény. Bem Mozi, 18:00

Mozart és Salieri: a tehetség és a középszerűség ellentéte, örök harca sokakat megihletett már. Milos Forman szakított e művészi hagyományokkal. Filmje nem a középszerűség szívósságát és a zseni törékenységét ábrázolja.

[1] Michelangelo Antonioni, as quoted in Michelangelo Antonioni : The Complete Films (2004) edited by Seymour Chatman and Paul Duncan, p. 113

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com