Hírek

Mozi az egész világ – Programajánló (szept. 7–13.)

George Clooney és Sandra Bullock a Gravitáció című filmben

Bogyó és BabócaLassan véget ér a nyár, és ezzel párhuzamosan a filmek ismét a négy fal közé költöznek. Ilyenkor indul csak igazán a filmes szezon: szeptember második hetében egyelőre még csak néhány klasszikussal és a CineFesttel.

Hétfő

Hat órától az Uránia 100 magyar dokumentumfilm sorozatában a hetvenes évek humoros, irónikus darabjaiból készült három órás összeállításban öt alkotást (Hosszú futásodra mindig számíthatunk, Boldogság, Nászutak, Dózsa népe és Macskaköröm) láthatnak a nézők. A vetítés utáni beszélgetésen, melyet Kelecsényi László író, filmtörténész moderál, András Ferenc, Szobolits Béla és Szomjas György filmrendezők lesznek a vendégek. További részletek itt.

Kedd

Este fél héttől a Francia Intézet ingyenes vetítésén a 2 nap Párizsbant nézhetitek meg. Julie Delpy önéletrajzi ihletésű rendezéseinek első darabja egy New Yorkban élő pár párizsi megpróbáltatásainak története.

Szerda

Fél hattól a Benedict Cumberbatch zseniális alakításával fémjelzett Kódjátszmával várja a nézőket az egyetemes emberi jogokról és a politikai, etnikai, vallási és biológiai toleranciáról szóló Totál Filmklub a Bálint Házban. Bárdos Csaba filmtörténész, filmesztéta, a filmklub házigazdája Nádasdy Ádám nyelvésszel, műfordítóval és Pléh Csaba pszichológus agykutatóval beszélget a homofóbiáról és a zsenikutatásról. További információt a rendezvény Facebook eseményén találtok.

Ha valaki az estét inkább zenével töltené, 18 órától a Metropolitan Operaház közvetítésén Bizet Carmenjét nézheti meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Carmenként a szerepben való debütálása után egy csapásra operasztárrá vált Elīna Garanča énekel, Don Josét Roberto Alagna alakítja. További részletek és jegyvásárlás a mozi honlapján.

Csütörtök

Csütörtökön már reggel tízkor elindulnak a remek programok: az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál beharangozó vetítésén nagyszűlőket és unokáikat várják a szervezők az ingyenes, de regisztrációhoz kötött vetítésen, ahol Sós Ágnes imádnivaló dokumentumfilmjét, a Szerelempatakot tűzik műsorukra.

Este fél héttől egy igazi klasszikust kínál a Francia Intézet: Jean-Luc Godard megkerülhetetlen alapművét, a Kifulladásigot most ingyenesen nézhetik meg az érdeklődők.

George Clooney és Sandra Bullock a Gravitáció című filmbenSötétedéskor a sci-fi klasszikus örülhetnek: a Corvintetőn a Budapest Rooftop Cinema Alfonsó Cuarón űroperáját, a Gravitációt (középső kép) tűzik műsorára. A vetítés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben – ahogy az az esemény Facebook oldalán is olvasható.

Péntek

A hétvége legnagyobb attrakciója Miskolcra csábítja a filmek szerelmeseit, itt indul ugyanis a szeptember 20-ig tartó 12. Jameson CineFest. Idén is zseniálisnak ígérkezik a program, amiről a fesztivál honlapján tájékozódhattok.

A hétvége közeledtével beindul Budapesten is az élet, kettőkor veszi kezdetén az első program a Budavári Filmklub A séf ingyenes vetítésével, amit a Tabánban tartanak elsősorban nyugdíjasoknak. A vetítéssorozat további filmjeit a mozi honlapján olvashatjátok.

16 órától egy interaktív filmzenei túra veszi kezdetét. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött audio videón Ujj Mészáros Károly, Tövisházi Ambrus, Reisz Gábor, Csorba Lóránt, Kalotas Csaba, Weyer Balázs, Varsics Peter, Salamon Gergő, Horváth Renátó, Emil Goodman és Karányi Dani beszélnek a filmzene mibenlétéről. Részletes program és a regisztráció részletei a rendezvény Facebook oldalán.

Este hétkor a zenerajongóké a terep: az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Aerosmith koncertfelvételével kényeztethetik magukat a rockerek a zenekar tavaly június 15-én a Donington Parkban adott koncertjével. További információ és jegyvásárlás a mozi honlapján.

Szombat

A hétvége a kicsiké, a Puskin Kuckó a legkisebbek mozijával várja őket ezútta Bogyó és Babóca (a fenti képen) kalandjaival. A vetítés részletei és jegyvásárlás a mozi honlapján.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com