Hírek

„Ne az asztalfióknak, a nagyközönségnek készüljenek filmek!”

kollarik_tamas_mediatanacsRöviden összefoglalva a fentebb idézett mondat a Médiatanács független magyar filmeseknek szóló pályázatainak célja Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora szerint.

A Médiatanács tagja az első Savaria Filmszemle kísérőrendezvényén, az alkotók körében megtartott filmszakmai beszélgetésen beszélt arról, hogy a program keretében eddig összesen 354 alkotás, ismeretterjesztő film, dokumentumfilm, animációs film, tévéjáték, kisjátékfilm és kísérleti alkotás, valamint forgatókönyv illetve ad-hoc eseményekről készült nem híradós filmanyag létrejöttét támogatták több mint három milliárd forint értékben.

Kollarik szerint a támogatott alkotások készítőinek nincs szégyenkeznivalójuk, hiszen a közmédia csatornáin „szuper nézettséggel mennek” nemcsak az új magyar tévéfilmek, hanem ismeretterjesztő filmek és dokumentumfilmek is.

Kollarik Tamás szerint egyik legnagyobb sikerük az volt, hogy a közmédia archívumát kedvezményesen sikerült megnyitni a mecenatúra programban résztvevő filmek számára, ami azt jelenti, hogy 90 százalékos kedvezménnyel férhetnek hozzá ezekhez az archív anyagokhoz.

A Médiatanács tagja felhívta a figyelmet arra is, hogy a napokban írtak ki két új pályázatot, amelynek egyike rádiójátékok elkészítését támogatja 50 millió forintos keretösszeggel. A másik a Dargay Attiláról elnevezett animációs pályázat, amelynek keretében 250 millió forintos keretösszeggel lehet 13 részes sorozatok elkészítésére pályázni.

Cs. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója elmondta: a filmalap csak egész estét betöltő filmeket támogat, pályázataikon pedig csak olyan alkotók indulhatnak, akik már rendelkeznek ilyen referenciával. Az elsőfilmeseknek egy ilyen referenciával már rendelkező produceri irodához érdemes csatlakozniuk. Ismertetése szerint eddig összesen 20 film készült el a Filmalap támogatásával, amelyeket a következő hónapokban egymás után mutatnak majd be a mozik.

Szavai szerint még idén láthatja a közönség Mészáros Károly: Liza, a rókatündér című filmjét, ami leginkább egy „fekete komédiának” nevezhető, illetve nyáron mutatják be a Swing című zenés-romantikus vígjátékot, ősszel pedig Török Ferenc: A senki szigete című filmjét.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com