Hírek

Négy magyar dokumentumfilm versenyez Szarajevóban

szarajevoNégy magyar dokumentumfilm kapott meghívást az augusztus 14. és 22. között megrendezendő 21. Szarajevói Filmfesztiválra – közölte a Magyar Filmunió.

A balkáni térség legfontosabb nemzetközi filmes eseményén Magyarországról Almási Tamás Tititá, Nagy Dénes Seb, Hörcher Gábor Drifter, valamint Gerő Marcell Káin gyermekei című alkotása versenyez a Szarajevó Szíve elnevezésű rangos díjért, amelyet korábban még sosem nyert el magyar film.

A Tititá a borsodi romatelepen élő tizennyolc éves és fanatikusan gitározó Anti történetén keresztül vizsgálja, hogy mi szükséges az álmaink megvalósításához, miként tudunk élni lehetőségeinkkel, és mi tesz valakit jó zenésszé. Az Almási Tamás (Sejtjeink, Puskás Hungary) rendezésében és a Magyar Nemzeti Filmalap 34 millió forintos gyártási támogatásával készült Tititát Szarajevóban láthatja először a külföldi közönség.

Ugyancsak Szarajevóban lesz Nagy Dénes (Lágy eső, Együtt) Seb című alkotásának nemzetközi premierje is. A HBO csatorna saját gyártású dokumentumfilmje három olyan középkorú nő életébe és gondolataiba vezeti be a nézőket, akik mind saját maguk okozta és a külvilág elől rejtegetett sebeket hordoznak testükön – olvasható a közleményben.

Hörcher Gábor 5 éven keresztül forgatott Drifter című 72 perces filmje egy szegénységben élő Bakony-vidéki 17 éves srácról szól, akinek nagy álma, hogy raliversenyző lehessen, és autót épít magának. A vidéki fiatalok társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről aktuális kérdéseket felvető alkotás az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (IDFA) elnyerte a legjobb első filmnek járó díjat.

A Káin gyermekei című magyar-francia koprodukcióban készült dokumentumfilm az 1985-ben Monory Mész András által készített Bebukottak című film kiegészítésének is tekinthető, mivel a 30 évvel ezelőtt a tököli fiatalkorúak börtönéről készült alkotásban szereplő három férfi későbbi életútját mutatja be. A filmet a külföldi közönség először a tavaly szeptemberi San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyében láthatta.

A Szarajevói Filmfesztivál keretében rendezik meg a Talents Sarajevo programot is, amelyre 71 pályakezdő filmes kapott meghívást, köztük Bayer Csilla forgatókönyvíró, Csüllög Edina rendező, Kerékgyártó Yvonne rendező-forgatókönyvíró, Kovács Claudia operatőr, Mráz István producer és Zurbó Dorottya rendező – áll a közleményben.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com