Hírek

Öt magyar film látható a kairói filmfesztiválon

Sopsits Árpád: A martfűi rém (2016)

mart-2A Tiszta szívvel és A martfűi rém (képünkön) mellett Edelényi János Jutalomjáték, Madarász Isti Hurok, valamint Kamondi Zoltán Halj már meg! című filmje is szerepel a 38. Kairói Nemzetközi Filmfesztivál (CIFF) műsorában.

Till Attila Tiszta szívvel című filmjét a CIFF versenyprogramjában mutatják be, míg A martfűi rém, a Hurok és a Halj már meg! című alkotásokat a Nemzetközi Panoráma elnevezésű szekció filmjei között vetítik az egyiptomi fővárosban. Edelényi János rendezése, a Brian Cox és Coco König főszereplésével készült Jutalomjáték a Fesztiválok fesztiválja elnevezésű válogatást gazdagítja – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán az MTI-vel.

A november 24-ig tartó, tíznapos mustrán 61 ország több mint 200 filmalkotását láthatja a közönség. Versenyen kívül olyan korábbi fesztiválkedvenceket is játszanak, mint a Florence – A tökéletlen hang című brit életrajzi dráma, Cristian Mungiu román rendező Érettségi című filmje és a kanadai Xavier Dolan Ez csak a világ vége című munkája.

A fesztivál díjairól Christian Petzold német forgatókönyvíró-rendező (Phoenix bár, Barbara, Jerichow, Yella) elnökségével nemzetközi szakmai zsűri dönt.

Minden szerep jutalomjáték – interjú Brian Coxszal, a skót színészóriással

A legjobb filmet jutalmazó Arany Piramis-díjért folyó versenybe 16 alkotást válogattak be a szervezők, köztük Till Attila kerekesszékes krimijét, amely már egy sor fesztiváldíjat elnyert, és a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára is nevezte Magyarország. Fenyvesi Zoltán, a Tiszta szívvel egyik főszereplője részt vesz a film szombati díszbemutatóján a kairói operaházban.

Sopsits Árpád filmjét, A martfűi rémet, amelyet megtörtént események ihlettek, alig egy hete játsszák a magyar mozik. A thriller nemzetközi premierjét októberben, a varsói filmfesztiválon tartották. A rendező személyesen is jelen lesz a film kairói bemutatóján.

Az arab térség legrégebbi és mindmáig egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiváljának idei díszvendége Kína. A kínai-egyiptomi kulturális kapcsolatok hat évtizedre tekintenek vissza, a jubileum alkalmából meghirdetett közös kulturális évadban idén a két országban számos rendezvényt tartanak.

A CIFF műsorán az arab és nyugati filmművészet alkotásai mellett 15 kínai filmet mutatnak be. A 2001 és 2015 között készült alkotásokkal a kortárs kínai filmművészetről akarnak átfogó képet nyújtani. Az elismert kínai rendezők közül Csia Csang-ko (Csendélet, A bűn érintése) filmjeit is vetítik, aki kedden, a mustra megnyitóján megkapta a fesztivál életműdíját, az Exellence Awardot. A rendező elmondta, hogy először jár Kairóban, és nagyon örül, hogy ennyi kínai filmet láthatnak a nézők.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com