Hírek

Pénteken kezdődik a 13. Brüsszeli Filmfesztivál

Brüsszeli Filmfesztivál logó

Brüsszeli Filmfesztivál logóPénteken nyílik meg a 13. Brüsszeli Filmfesztivál, amelyet – a brüsszeli filmszemlék alapgondolatának szellemében – ezúttal is az európai filmművészet népszerűsítésének szentelnek.

A fesztivál nyitófilmje a francia Stéphane Brizé rendezte La loi de Marche, amelyet a rendező és a férfi főszereplő, Vincent Lindon jelenlétében vetítenek.

A Brüsszeli Filmfesztivál célja az első pillanattól kezdve az európai filmművészet szerteágazó gazdagságának, sokszínűségének és életerejének bemutatása – hangsúlyozza a szervezők beharangozó közleménye.

A június 12-ig tartó rendezvényen bemutatandó filmeket az előválogatást végző szakemberek mintegy 800 alkotásból választották ki, hogy a nyolc napig tartó vetítéssorozaton összesen 15 európai ország 70 filmjével ismerkedhessenek meg a nézők.

A vetítések több szekcióban zajlanak. Az egész estét betöltő filmek között vannak moziban már bemutatott, illetve premier előtti alkotások, külön kategóriában indulnak a rövidfilmek, illetve a dokumentumfilmek. A fesztivál egész napos – késő éjszakába nyúló – vetítési programjain kívül neves filmes szakemberek által vezetett ismeretterjesztő előadások, viták is várják az érdeklődőket.

A brüsszeliek körében népszerűek az úgynevezett szabadtéri vetítések is, amelyek keretében a fesztiválnak évek óta otthont adó épület előtti forgalmas téren óriási kivetítőkön nézhetik meg ingyenesen az érdeklődők a legnagyobb érdeklődésre számot tartó alkotásokat.

A filmfesztivál zsűrijébe a szervezők idén is neves európai filmes szakembereket hívtak meg, köztük Christian Carion francia, Olivier Masset-Depasse belga filmrendezőt, Antonella Salvucci olasz, illetve Erika Sainte olasz színésznőt, valamint Wim Willaert flamand színészt.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com