snowden Előzetest kapott Oliver Stone Edward Snowden történetét feldolgozó drámája. Izgalmasnak és pörgősnek ígérkezik a film Joseph Gordon-Levittal a főszerepben.

Edward Snowden története – főleg Amerikában – az elmúlt évek egyik legnagyobb visszhangját eredményezte mind a politikai, mind a közéletben. A CIA embereként belső titkosszolgálati adatokat szivárogtatott ki arról, hogy a kormány minden egyes civilt megfigyel és lehallgat. Személye azóta is igen megosztó, sokan árulásnak tartják a tettét, mások üdvözlik bátor lépését, amelyhez – legalább is az előzetes alapján – egy Rubik-kocka is kellett.

Oliver Stone (Született gyilkosok, Minden héten háború, Nixon) ezúttal is egy amerikai történelemhez kapcsolódó témát dolgoz fel, noha az a mostani az eddigi legaktuálisabb. A Snowden láthatóan előzménytörténet is, hogy kissé megismerjük és többet tudjunk meg a főszereplőről. A katonaságból leszerelt, majd a CIA-hoz kerülő fiatal férfi egy ponton felveszi a harcot az egész titkosszolgálattal és a kormánnyal. A címszerepet Joseph Gordon-Levit játssza, de olyan neveket találunk még a színészgárdában, mint Nicolas Cage, Scott Eastwood, Joely Richardson, Tom Wilkinson vagy Melissa Leo.

Hirdetés

Nem Stone alkotása lesz az első mozgóképes feldolgozása a botránynak: 2014-ben Laura Poitras dokumentumfilmet forgatott Snowdenről Citizenfour címmel, amiért meg is kapta következő évben a Legjobb dokumentumfilmnek járó Oscart.

Az előzetes hajszálnyit hatásvadász, de van tempója és remélhetőleg tisztán elmagyarázzák, mi is történt valójában. Gordon-Levit így két percben egyelőre zavaróan más, mint Edward Snowden, de ez csak a játékán fog múlni, hogy a két óra elteltével mennyire érezzük a különbséget.

A film augusztusban kerül az amerikai mozikba, magyar forgalmazásáról egyelőre nem tudni.

, , , , ,

Van véleményed? Oszd meg velünk!

Powered by Facebook Comments